Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Onsdag den 22 mars med start kl. 17.30 kommer en systemuppdatering att göras. Det påverkar vårt kontaktformulär, Mina sidor och möjligheten att göra en medlemsansökan till Sveriges Lärare.

Semester och ferie

Semester, ledighet, ferie, sommarlov ... Att du ska få semester är bestämt i lagen, men du som är lärare och omfattas av kollektivavtal kan också ha rätt till längre ledighet. Här reder vi ut vad som gäller!

Oavsett typ av tjänst har alla lärare rätt till semester. Enligt semesterlagen tjänar du in 5 veckors semester per år, och på sommaren har du rätt att få ut minst fyra av veckorna sammanhängande.

Om du har en anställning med feriearbetstid räknas den första delen av sommaren som semesterperiod, även om du får ferielön under hela sommaruppehållet.SÅ SÄGER DITT AVTAL

SÅ SÄGER DITT AVTAL

Semester, ledighet, ferie, sommarlov ...

Hur din ledighet ser ut beror på vilken typ av tjänst du har. Semestertjänst är vanligast i förskola och på fritidshem. Ferietjänst är vanligast i grund- och gymnasieskolan.

Om du har ferietjänst Om du har semestertjänst

DINA RÄTTIGHETER

Då har du rätt att få besked om semestern

Du ska få besked senast två månader i förväg. Det innebär att semesterplaneringen inför sommaren ofta sker redan i mars.

Att planera semester som lärare

VAD GÄLLER?

Undantag i semesterlagen

Visste du att du kan tjäna in semester under viss del av din föräldraledighet eller om du är sjukskriven för arbetsskada? Samma regler gäller oavsett om du har semestertjänst eller ferietjänst.

Om så kallad grundande frånvaro

RÅD OCH STÖD

Lärarstudenter Stockholms universitet.
Erik Löfgren.

Om du har oturen att bli sjuk

Du behöver verkligen din återhämtning under lov och semester, och så kanske du har oturen att bli sjuk. Vilken ersättning får du då? Ska du sjukskriva dig?

Sjuk under ledigheten – det här gäller

VAD STÄMMER?

Elisabeth Liljeblad, ombud och grundskollärare, förstelärare, Internationella engelska skolan, fristående skola i Nacka, Lärarfackligt 2018.

Slå hål på myten om sommarlovet

Lärare arbetar mer när eleverna är i skolan och kompenseras därför med en längre ledighet på sommaren. Att lärare har sommarlov är en myt.

Så fungerar det

ANVÄND DITT MEDLEMSKAP

Confident female designer working on a digital tablet in red
Casual portrait of a business woman using technology in a bright and sunny startup with the team in the background

ANVÄND DITT MEDLEMSKAP

Dina rabatter som medlem

Du drar fördel av att vi är det största akademikerförbundet med rabatter och erbjudanden på allt från hotell och tågresor till mässor och litteratur. 

Till alla rabatter och erbjudanden
Frågor & svar