Expertens bästa tips om studieteknik

Pluggar du, eller ska du börja plugga, till lärare eller studie- och yrkesvägledare? Här delar beteendevetaren Marina Bergman med sig av sina bästa studievanor som hjälper dig att lära.

Högskola - övrigt

Att börja plugga kan vara omtumlande och stressigt. De första veckorna vid terminsstart händer det mycket – du ska dela i mottagning, tackla nya kurser och studier, och kanske landa i en ny okänd stad. Att få fason på sitt pluggande kan kännas svårt, men det behöver inte vara så.  

Tio bästa tipsen

Marina Bergman är beteendevetare och har arbetat med introduktion av nya studenter sedan 2002. Här ger hon dig de tio viktigaste studievanorna som hjälper dig att lära. Tipsen funkar lika bra för dig som nyligen börjat plugga, som dig som är några terminer in i din utbildning. 

 1. Planera ditt lärande. Gör först ett översiktligt schema över hela kursen. Därefter veckoschema.  

 2. Förberedelse. Förbered dig alltid inför seminarier, föreläsningar, labbar mm för att få en förförståelse om vad det handlar om. 

 3. Sätt konkreta mål. Sätt mål på VAD du ska lära dig - börja förstå när du exempelvis ska läsa. Istället för hur många sidor du ska gå igenom. 

 4. Delta aktivt. Vi lär oss ny kunskap genom att diskutera, ställa frågor, ifrågasätta, bidra med egna tankar och funderingar.  

 5. Bearbeta anteckningar. Gör det så fort som möjligt efter ett seminarium, föreläsning eller när du läst. Det är så du gör kunskapen till din egen. 

 6. Samarbeta. Vi lär ofta som bäst när vi får diskutera med andra så boka in gemensamma studieträffar med din basgrupp. 

 7. Fortsätt! Det är ansträngande att lära sig något man ännu inte kan och ibland vill vi ge upp. Gör det till en vana att fortsätta fast det är svårt.
   
 8. Använd minnestekniker. Hjärnan älskar humor och det kan du dra nytta av. 

 9. Sov tillräckligt. En trött hjärna har svårt att tänka och göra information till kunskap. 

 10. Ta bort det som distraherar. För att lära behöver vi fokusera helhjärtat på det vi håller på med, ska lära oss. Lägg mobilen i ett annat rum. 

Erbjudande för dig som är medlem

Köp boken billigare med din medlemsrabatt. Logga in och ta del av rabattkoden.

I Marina Bergmans bok "Att studera på högskolan" kan du läsa ännu fler tips kring studieteknik. Som medlem i Sveriges Lärare får du en fin rabatt om du vill köpa boken. 

Som medlem kan du också se vår intervju med Marina Bergman där hon ger fler tips till dig som precis börjat studera på högskola eller universitet.  

Så gör du för att ta del av erbjudandet

Logga in för att ta del av rabatten på boken och se filmen.

Webbinarium med Mathilda Hansson och gäster.

Är du inte bli medlem ännu? Klicka här för att bli det! Att bli medlem som student är gratis! 

 

Studentlivet

Högskola - övrigt

Allt för studenter

Vi är organisationen för dig som studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare. Här har vi samlat aktuella frågor och stöd i olika situationer.

Läs mer

Högskola - övrigt

Preppa för din VFU!

Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, är en viktig del inför ditt yrkesliv. Här får du råd kring hur du förbereder dig på bästa sätt och vad du kan göra om det inte blir som det borde vara.

Frågor & svar