Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Din arbetstid som lärare

Alla dina arbetsuppgifter ska rymmas inom arbetstiden. Det kan låta enkelt men i verkligheten upplever många lärare att de har svårt att hinna med. Vi går igenom vad du har rätt till och vad som är speciellt för dig som är lärare.

Gymnasieskola - porträtt

Lärares kärnuppdrag är att planera, genomföra och följa upp undervisning. Sveriges Lärare jobbar för att lagar och kollektivavtal säkrar förutsättningar för balans mellan arbetsuppgifter och arbetstid.

Vi vill bland annat se en nationell reglering av undervisningstid och planeringstid, antingen genom lag eller kollektivavtal.

Så säger lagen

Gymnasieskola - övrigt

Du har rätt till rast och paus

Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt för dig som arbetar med människor. Det vet vi ju om, men ändå blir det inte alltid av. Tar du rast varje dag?

Schemakollen

Högskola - övrigt

Följer ditt schema avtalet?

Använd schemakollen och få syn på om alla arbetsuppgifter ryms inom arbetstiden. Prata med din chef om något inte är som det ska.

Påverka arbetssituationen

Grundskola - övrigt

Så blir tjänsteplaneringen bra

Planeringen inför nästa verksamhetsår är ett bra tillfälle att påverka er arbetssituation och era förutsättningar. Läs detta inför tjänstefördelningen!

"Att jag som medlem kan få stöd, goda råd och möjlighet att påverka ger mig trygghet."

Ylva Skilberg

Grundskollärare,

Din arbetstid

Förskola - övrigt

Det är skillnad på ferie- och semestertjänst

Ferietjänst innebär att hela årets arbetstid är förlagd i anslutning till läsåret. Alternativet är att ha så kallad semestertjänst, då du arbetar förutom när du har semester.

Råd och stöd

Grundskola - övrigt

Så lyckas du med medarbetarsamtalet

Här ger vi dig våra bästa tips på hur du får ut det mesta ur ditt medarbetarsamtal, eller utvecklingssamtal som det också kallas.

Låt lärare vara lärare

Grundskola - övrigt

6 steg att hinna vara lärare

Förväntningarna på dig som lärare är höga. Arbetstiden är begränsad. Med våra sex steg får du balans mellan krav och resurser. 

Ditt avtal

Grundskola - övrigt

Övertid ska ersättas

När du som är lärare i skolan eller förskolan ska jobba övertid ska den vara beordrad eller godkänd av närmaste chef. Och du ska ha särskild ersättning för det.

"Du och din arbetsgivare har ett avtal om att ditt arbete ska rymmas inom arbetstiden"

Robban Nilsson

Arbetstidsexpert Sveriges Lärare,

Dina rättigheter

Gymnasieskola - övrigt

Ska du jobba på lovskola?

Du som är lärare med ferietjänst på en kommunal skola kan komma överens med din chef om att arbeta inom lovskola, men det är frivilligt.

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Experthjälp när du behöver det

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig till oss! 

Frågor & svar