Din lön som grundskollärare

De flesta lärare i grundskolan, med lärare i förskoleklass inräknade, tjänar mellan 34 300 och 47 500 kronor i månaden.

Grundskola - övrigt

Sveriges Lärare arbetar för en löneuppvärdering för attraktivitet och konkurrenskraft. Vi jobbar också för att lönestrukturen ska vara begriplig och att erfarenhet och kontinuitet ska löna sig. Du ska inte behöva byta jobb för att höja lönen.

Vad tjänar lärare i grundskolan?

De flesta lärare i grundskolan, med lärare i förskoleklass inräknade i statistiken, tjänar mellan 34 300 och 47 500 kronor i månaden. Medellönen är 40 600 kronor i månaden (2023).

Lönen varierar beroende på vilken befattning du har, erfarenhet, ålder och var geografiskt i landet du arbetar.

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

Vill du veta hur du ligger till i jämförelse med andra lärare i grundskolan? Använd vårt verktyg Min lön. 

Lön för nyexaminerade grundskollärare

Grundskollärare under 30 år har en medellön runt 35 700 kronor i månaden. Det finns inga ingångslöner i våra avtal, utan lönen ska sättas individuellt. Om du till exempel har erfarenhet från arbete inom grundskolan ska det vägas in.

Ibland får nyexaminerade höra att de inte kan få den lön de siktar på, eftersom de kommer för nära erfarna lärares löner. Men inget blir bättre av att nyexaminerade går med på lägre löner, tvärtom ökar chanserna att få upp lönerna när nya kollegor anställs med bra löner.

Hur höjer jag min lön?

Det finns ett antal tillfällen att ta vara på om du vill höja din lön. Exempelvis när du får nya arbetsuppgifter eller under lönesamtalet.

Du kan läsa mer om dem och utforska våra tips, råd och strategier du kan ha med dig.

Frågor & svar