Det här driver Sveriges Lärarstudenter

Sveriges Lärarstudenter är en del av Sveriges Lärare. Vi skapar tillsammans framtidens skola och är en del av välfärden. Här redogör vi kortfattat för vår temporära politik som kommer gälla fram till vår första ordinarie kongress i oktober.
Innehållet är fastställt av studerandestyrelsen för Sveriges Lärarstudenter, och bygger på de tidigare studerandeföreningarna inom Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. De politiska programmen antogs av respektive organisations högsta beslutande organ och har därigenom vunnit stöd hos de båda föregående organisationernas medlemskårer.
Alla högskole- och universitetsutbildningar i Sverige ska vara av hög kvalitet och vila på vetenskaplig och konstnärlig grund, beprövad erfarenhet och professionell kompetens. Alla som undervisar på högskolor och universitet ska ha en högskolepedagogisk utbildning och hög didaktisk kompetens. En förutsättning för utvecklingen av lärar- och studie- och yrkesvägledarutbildningarna är att praktiknära forskning ges tillräckliga anslag.
Vår politik
För att lärar- och studie- och yrkesvägledarutbildningarna ska vara relevanta för det framtida yrket är det väsentligt att professionerna har inflytande över utbildningarnas utformning och innehåll samt att studenter får kontakt med yrkesverksamma lärare och studie- och yrkesvägledare under såväl den verksamhetsförlagda som den lärosätesförlagda utbildningen.
Samma utbildning ska ge samma examina oavsett vid vilket lärosäte studenter läser. Det är också av stor vikt att lärar- och studie- och yrkesvägledarstudenter får utbildning i att möta elever med särskilda behov.
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU:n) är en mycket viktig del av lärar- och studie- och yrkesvägledarutbildningarna. För att VFU:n ska hålla hög kvalitet krävs att handledarna är behöriga och har genomgått en handledarutbildning. Handledarna måste ha förutsättningar att ge tillräcklig handledning och för det krävs att de har tid avsatt i sina tjänster för handledning.
VFU-perioderna ska vara anpassade efter studenternas utbildningsinriktningar och det är därför viktigt att studenter får en VFU-placering som stämmer överens med deras åldersgrupper och ämnen. Det är viktigt att VFU:n kontinuerligt kvalitetsutvecklas i samråd mellan studenterna, lärosätena och skolorna. Ett verktyg i det arbetet bör vara att göra det möjligt för alla studenter att utvärdera sina handledare och sina VFU-placeringar.
För nyexaminerade lärare finns lagkrav på att de ska få en introduktionsperiod i samband med sin första fasta anställning. Under introduktionsperioden ska de ha en mentor som ska vara en legitimerad lärare. För att introduktionsperioden ska bli meningsfull krävs att både den nya läraren och mentorn får tid avsatt i sina tjänster för introduktionen och mentorskapet. Även studie- och yrkesvägledare ska få en god introduktion i samband med sin första anställning efter examen.
För att ge lärare och studie- och yrkesvägledare förutsättning att lyckas i sina uppdrag krävs en tillräcklig och kompensatorisk finansiering av skolväsendet. För att uppnå det krävs ett ökat statligt ansvarstagande för finansieringen av svensk skola.
Det ska inte vara tillåtet att plocka ut vinst ur svensk skola. Vi vill ha en välfinansierad skola. Pengarna som läggs på utbildning ska gå till utbildning och inget annat. Ett vinstutdelningsförbud bör därför införas och vinst i offentligt finansierade skolverksamheter ska återinvesteras i verksamheten.