Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Tjänstepension

Kvinnlig och manlig lärare pratar, diskuterar över en kopp kaffe. Shot of two businesspeople discussing paperwork while sitting in an office.

Du tjänar in tjänstepension hos alla arbetsgivare med kollektivavtal. Sveriges Lärare tecknar flera olika kollektivavtal om tjänstepension. 

Förmånsbestämd tjänstepension 

En tjänstepension som utformats på detta sätt innebär ett löfte från arbetsgivaren om en viss pensionsnivå när du går i pension. Det innebär att ansvaret och risken ligger hos arbetsgivaren. Denna del kan du inte placera själv.

För att få en full förmånsbestämd pension krävs vanligtvis att du arbetat i 30 år inom just det pensionsavtalet. Om du inte kommit upp i 30 år görs avdrag proportionerligt för den tid som saknas. Du får till exempel halva förmånen om du har 15 år.  

Premiebestämd / Avgiftsbestämd tjänstepension 

Innebär att en summa (en procentsats som beräknas utifrån din lön) sätts in i en pensionsförsäkring varje år eller månad. Där utvecklas kapitalet med avkastning, men du betalar även en förvaltningsavgift till det bolag som förvaltar ditt kapital.

Inom varje avtalsområde finns ett antal valbara bolag och du kan välja pensionsförsäkring utifrån hur stor risk du vill ta och hur hög förvaltningsavgift du är beredd att betala.   

Högre lön än ca 46 400 kr 

För den del av din lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp (46 438 kr/månad år 2023) tjänar du inte in någon allmän pension från staten. Därför skjuter arbetsgivaren till extra tjänstepension så att din pension ska bli proportionerlig till din hela lön. 

Tjänstepension

För dig i kommun eller region

Så här fungerar tjänstepensionen för dig som är lärare eller studie- och yrkesvägledare i kommuner eller regioner.

Frågor & svar