Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Saknar du kollektivavtal på arbetsplatsen?

Du och dina kollegor kan gå miste och både pengar och trygghet i anställningen om kollektivavtal saknar på er arbetsplats. Så här gör ni för att lyfta frågan om kollektivavtal.

Högskola - övrigt

De allra flesta medlemmar inom Sveriges Lärare omfattas av kollektivavtal. De som har en anställning inom kommun, region eller stat omfattas automatiskt av ett avtal. Dessutom har de flesta små och stora privata arbetsgivare sett fördelarna och valt att teckna kollektivavtal med oss. 

Saknas kollektivavtal måste du hålla koll på dina rättigheter

Jobbar du på en arbetsplats där det fortfarande saknas kollektivavtal finns det flera saker du behöver ha koll på. Du behöver bevaka att du i ditt anställningsavtal har:

  • årlig löneöversyn
  • tjänstepension
  • försäkringsskydd på jobbet
  • semester
  • uppsägningstid

Prata om fördelarna med kollektivavtal på arbetsplatsen

Om du och dina kollegor är intresserade av kollektivavtal kan ni börja med att hålla ett medlemsmöte på arbetsplatsen och prata ihop er om vad ni vill. Observera att ni måste ha tillstånd av arbetsgivaren om ni vill hålla mötet på arbetstid.

Ta hjälp av vår powerpoint för att få lite fakta att diskutera kring. Det är bra om alla på arbetsplatsen har kunskaper kring kollektivavtal. 

Kollektivavtal – så funkar det (ppt) 

Prata med chefen

Ta upp frågan med er chef. Det finns en lång rad fördelar med kollektivavtalet även för arbetsgivare. Flera arbetsgivarorganisationer har webbsidor om detta: Almega, Fremia alternativt Arbetsgivaralliansen.

Vi hjälper er i processen

Är ni intresserade av att ha ett kollektivavtal, eller vill resonera mer kring vad det innebär är vi välkomna att kontakta oss. I processen mot ett kollektivavtal kommer våra kunniga ombudsmän att hjälpa till att förhandla med er arbetsgivare.

Fördelar med kollektivavtal 

Webbutbildning

Högskola - övrigt

Kollektivavtal – varför då?

Få koll på vad ett kollektivavtal är, och hur den svenska modellen fungerar. Du går kursen i din webbläsare – det tar bara 20 minuter. 

Lärarpodden

Kollektivavtal ger inflytande på jobbet

Vad är ett kollektivavtal och vad är det som ingår egentligen? Lyssna när förhandlingscheferna Mathias Åström och Elisabet Mossberg ger svar på frågor om hur du kan använda ditt kollektivavtal för att få inflytande på arbetsplatsen. 

Därför tjänar du på att att ha kollektivavtal

90 000 kronor om året, ungefär så mycket får du i totalt värde tack om du har ett kollektivavtal. Med kollektivavtal kan ni också få större möjligheter till information och inflytande på arbetsplatsen. Sveriges Lärares förhandlingschef Mathias Åström reder ut i frågan.

Frågor & svar