Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

För dig som är studie- och yrkesvägledare

Kvinnlig deltagare vid möte gör anteckningar.

Du som är studie- och yrkesvägledare är viktig för hela Sveriges framtid. Vi arbetar för att studie- och yrkesvägledare ska ha bra arbetsvillkor, god löneutveckling och hög status.

Med 2 500 medlemmar är vi det största förbundet för dig som är studie- och yrkesvägledare, eller som studerar för att bli det. Ditt jobb kan vara ensamt men som medlem har du ett av arbetsmarknadens största fackförbund i ryggen och 300 000 kollegor.

Detta driver vi för dig

Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. Din kompetens är ovärderlig för att ge ungdomar och vuxna vägledning i hur de ska navigera genom såväl fortsatta studier som arbetsmarknaden.

Vi vill se att elevantal och antal skolenheter för studie-och yrkesvägledare regleras nationellt, för att du ska ha bra förutsättningar att utföra ditt uppdrag.

Nationellt råd för SYV

Den 1 april 2023 bildas ett nationellt råd "Studie- och yrkesvägledare". Rådet ska tillvarata studie- och yrkesvägledarnas intressen, vara rådgivande till förbundsstyrelsen samt ha ett ombud i kongressen. 

Under januari kommer information att skickas ut till alla medlemmar, föreningar och riksorganisationer, om hur nomineringen till det nationella rådet går till. Nomineringstiden är 1-28 februari 2023. Därefter tillsätts rådet av förbundsstyrelsen. 

TIPS FÖR DIG

Viktor Karlberg och Robin Norlén Wahlgren i arbete under kemilektion. Täby Enskilda Gymnasium TEG.

Guide till studieval och framtidsyrken

Stödmaterial för dig som arbetar med utbildningsval och arbetsmarknad tillsammans med elever, både inför gymnasievalet och för högskolevalet. Få koll på framtidsutsikter och lönelägen för olika yrken.

Sacos guide till studievalet

FÖRDJUPNING OCH NYHETER

Bibliotek, elev, lärare, tjej som läser, Uppsala mars 2002.

Din tidning: Vi Vägledare

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Vi Vägledare med fördjupningar och nyheter särskilt för dig. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka. 

Läs mer om våra tidningar

"Jag är medlem för att bli stärkt i min profession, få råg i ryggen och känna mig mindre ensam. Tillsammans får vi kraft att utveckla och utvecklas. "

Liselotte Fries "Lotta" Studie- och karriärvägledare Stockholms universitet

Liselotte Fries

Studie- och yrkesvägledare

Stockholm

MEDLEMSFÖRMÅN

MEDLEMSFÖRMÅN

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Se alla medlemsförmåner Ta en lönecoachning

VAD GÄLLER?

Avtal. Människa vid papper och dator.

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal finns svaren på vad som gäller för dig. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid. Har du inget kollektivavtal? Kontakta oss!

Hitta ditt kollektivavtal

MEDLEMSFÖRMÅN

Tove Green
Maja Westerlund, lärare
+ okänd barärmad kvinna i svart

Vi företräder dig i konflikter

Om det blir en konflikt med arbetsgivaren du eller du och dina kollegor inte kan lösa på egen hand kan vi hjälpa till i förhandlingar med arbetsgivaren.

Vår förhandlingshjälp
Frågor & svar