Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

För dig som är studie- och yrkesvägledare

Du som är studie- och yrkesvägledare är viktig för hela Sveriges framtid. Vi arbetar för att studie- och yrkesvägledare ska ha bra arbetsvillkor, god löneutveckling och hög status.

Med 2 500 medlemmar är vi det största förbundet för dig som är studie- och yrkesvägledare, eller som studerar för att bli det. Ditt jobb kan vara ensamt men som medlem har du ett av arbetsmarknadens största fackförbund i ryggen och 300 000 kollegor.

Detta driver vi för dig

Studie- och yrkesvägledning (SYV) är hela skolans ansvar. Din kompetens är ovärderlig för att ge ungdomar och vuxna vägledning i hur de ska navigera genom såväl fortsatta studier som arbetsmarknaden.

Vi vill se att elevantal och antal skolenheter för studie-och yrkesvägledare regleras nationellt, för att du ska ha bra förutsättningar att utföra ditt uppdrag.

Nationellt råd för SYV

Inom Sveriges Lärare finns nationella rådet ”Studie- och yrkesvägledare” som har till uppdrag att

  • vara rådgivande till förbundsstyrelsen i frågor inom rådets verksamhetsform
  • följa av kongressen och förbundsstyrelsen fattade beslut
  • aktivt arbeta med frågor inom rådets verksamhetsområde utifrån medlemsgruppens fackliga och professionella intressen.

Kontakta oss

Det nationella rådet träffas kontinuerligt för att diskutera aktuella frågor. Om du har frågor eller funderingar kring studie- och yrkesvägledare så kontakta sammankallande i det nationella rådet för SYV

Lina Ali, lina.hading@fvsverigeslarare.se

Lön

Gymnasieskola - övrigt

Studie- och yrkesvägledares lön

Hur mycket tjänar studie- och yrkesvägledare? Och hur ska man göra för att höja sin lön? Detta kan du få svar på här. 

Tips för dig!

Gymnasieskola - övrigt

Guide till studieval och framtidsyrken

Stödmaterial för dig som arbetar med utbildningsval och arbetsmarknad tillsammans med elever, både inför gymnasievalet och för högskolevalet. Få koll på framtidsutsikter och lönelägen för olika yrken.

Fördjupning och nyheter

Ämnestidning

Din tidning: Vi Vägledare

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Vi Vägledare med fördjupningar och nyheter särskilt för dig. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka. 

Aktuellt från Vi Vägledare

Tidningen Vi Vägledare erbjuder fördjupning för dig som är studie- och yrkesvägledare. Medlemmar har ca 25 procent rabatt på en prenumeration.

Läs mer om tidningen

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Vad gäller?

Grundskola - övrigt

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal hittar du svar på vad som gäller för dig på din arbetsplats. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid.

Medlemsförmån

Högskola - porträtt

Vi företräder dig i konflikter

Om det blir en konflikt med arbetsgivaren du eller du och dina kollegor inte kan lösa på egen hand kan vi hjälpa till i förhandlingar med arbetsgivaren.

"Jag är medlem för att bli stärkt i min profession, få råg i ryggen och känna mig mindre ensam. Tillsammans får vi kraft att utveckla och utvecklas. "
Liselotte Fries Studie- och yrkesvägledare, Stockholm
OlikaStudie- och yrkesvägledning SYV

Trygghet för fler

Högskola - övrigt

Värva en kollega – få ett presentkort!

Var med och skapa trygghet för fler genom att värva en kollega till Sveriges Lärare. Du som värvar får en Sverigecheck på 100 kronor. Din kollega får just sin första månad gratis, och betalar första avgiften i mars.

Frågor & svar