För dig som är studie- och yrkesvägledare

Du som är studie- och yrkesvägledare är viktig för hela Sveriges framtid. Här har vi samlat information och råd som kan vara ett stöd i din yrkesroll.

Med 2 500 medlemmar är vi det största förbundet för dig som är studie- och yrkesvägledare, eller som studerar för att bli det. Ditt jobb kan vara ensamt men som medlem har du ett av arbetsmarknadens största fackförbund i ryggen och 300 000 kollegor.

Detta driver vi för dig

Studie- och yrkesvägledning (SYV) är hela skolans ansvar. Din kompetens är ovärderlig för att ge ungdomar och vuxna vägledning i hur de ska navigera genom såväl fortsatta studier som arbetsmarknaden.

Vi vill se att elevantal och antal skolenheter för studie-och yrkesvägledare regleras nationellt, för att du ska ha bra förutsättningar att utföra ditt uppdrag.

 

Lön

Gymnasieskola - övrigt

Studie- och yrkesvägledares lön

Hur mycket tjänar studie- och yrkesvägledare? Och hur ska man göra för att höja sin lön? Detta kan du få svar på här. 

Fördjupning och nyheter

Ämnestidning

Din tidning: Vi Vägledare

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Vi Vägledare med fördjupningar och nyheter särskilt för dig. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka. 

Aktuellt från Vi Vägledare

Tidningen Vi Vägledare erbjuder fördjupning för dig som är studie- och yrkesvägledare. Medlemmar har ca 25 procent rabatt på en prenumeration.

Läs mer om tidningen

Frågorna i förbundet

Nationellt råd för studie- och yrkesvägledare

I Sveriges Lärare finns ett nationellt råd för lärare i kulturskolan som bland annat är rådgivande till förbundsstyrelsen i frågor som rör medlemsgruppen. Läs mer om uppdraget och se vilka som är ledamöter.

Det här driver vi

Du behöver få rätt förutsättningar

Du behöver en hållbar arbetsmiljö och rimlig arbetsbelastning. Det är avgörande för att du ska kunna genomföra ditt uppdrag som studie- och yrkesvägledare.

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Vad gäller?

Grundskola - övrigt

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal hittar du svar på vad som gäller för dig på din arbetsplats. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid.

Medlemsförmån

Högskola - porträtt

Vi företräder dig i konflikter

Om det blir en konflikt med arbetsgivaren du eller du och dina kollegor inte kan lösa på egen hand kan vi hjälpa till i förhandlingar med arbetsgivaren.

Tips för dig!

Gymnasieskola - övrigt

Guide till studieval och framtidsyrken

Stödmaterial för dig som arbetar med utbildningsval och arbetsmarknad tillsammans med elever, både inför gymnasievalet och för högskolevalet. Få koll på framtidsutsikter och lönelägen för olika yrken.

"Jag är medlem för att bli stärkt i min profession, få råg i ryggen och känna mig mindre ensam. Tillsammans får vi kraft att utveckla och utvecklas. "
Liselotte Fries Studie- och yrkesvägledare, Stockholm
OlikaStudie- och yrkesvägledning SYV

Trygghet för fler

Högskola - övrigt

Värva en kollega – få ett presentkort!

Var med och skapa trygghet för fler genom att värva en kollega till Sveriges Lärare. Du som värvar får en Sverigecheck på 100 kronor. Din kollega får 300 000 kollegor i ryggen.

Frågor & svar