Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Förhandlingshjälp om du behöver det

Tove Green
Maja Westerlund, lärare
+ okänd barärmad kvinna i svart

Du som är medlem har extra trygghet på jobbet. Om det uppstår ett problem med arbetsgivaren som du eller kollegorna inte kan lösa på egen hand kan Sveriges Lärare hjälpa till.

Sveriges Lärare har bred arbetsrättslig kompetens och företräder medlemmar i förhandlingar med arbetsgivaren. Du behöver vara medlem innan problemet uppstår för att kunna få hjälp. 

Exempel på när du kan få hjälp

Vid omorganisationer eller andra verksamhetsförändringar företräder vi alla berörda medlemmar på arbetsplatsen, i syfte att få arbetsgivaren att fatta kloka beslut och följa de regelverk som finns.

Vi kan också företräda dig som enskild medlem om arbetsgivaren exempelvis vill säga upp eller omplacera dig, eller har betalat ut fel lön.

Så går förhandlingen till

I de allra flesta fall sker den första förhandlingen mellan arbetsgivaren och Sveriges Lärare lokalt, förtroendevalda lärare med värdefull kunskap om läget. Till stöd finns ombudsmän specialiserade på lärares villkor på våra regionala kontor över hela landet.  

Om den lokala förhandlingen inte löser frågan, kan det bli central förhandling. Det innebär att våra ombudsmän förhandlar med arbetsgivarens arbetsgivarorganisation. Avslutas även den förhandlingen i oenighet kan Sveriges Lärare stämma arbetsgivaren i domstol. 

Trygghet

Vuxna i grupp.

Inkomstförsäkring i medlemskapet!

Du vet väl om att du har en inkomstförsäkring genom ditt medlemskap som tillsammans med a-kassan ger extra trygghet om du hamnar mellan jobb?

Frågor & svar