Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

För dig som är förskollärare

Anette Malmsten, förskollärare på förskolan Höjden i Johanneshov, Stockholm (Pysslingen).

Vi kämpar för att förskollärare ska få bättre förutsättningar. Förskollärare måste vara ett hållbart yrke med mindre barngrupper, fler utbildade kollegor och med goda förutsättningar att undervisa.

Vår politik för förskolan

Politiken beskriver vilka frågor vi ska driva för att förbättra förutsättningarna för förskollärare. En förskola av hög kvalitet – vår politik för förskolan.

Skolformsförening

I Sveriges Lärare finns skolformsföreningen för förskolan. Läs mer om föreningens uppdrag och se vilka förtroendevalda som sitter i styrelsen.

Höj lönerna

Förskollärare Malin Magnusson och Siri Nestius på förskolan Pysslingen, Johanneshov

Höj lönerna

Vilken lön har andra förskollärare?

Hur mycket tjänar de flesta förskollärare? Och hur gör jag för att höja min lön? Här kan du läsa mer om löneläget och hur vi arbetar för att höja din lön.

Vad gäller?

Din rätt till planeringstid

Du behöver ha tillräcklig tid för planering, reflektion och utveckling. Vi arbetar för din rätt till planeringstid utanför barngruppen.

Vad gäller?

Buller och dålig ljudmiljö

Många lärare drabbas av problem med hörseln. En dålig ljudmiljö orsakar också stresspåslag och ökar behovet av återhämtning. Det buller du utsätts för ska mätas om det orsakar obehag. 

Förskollärare Anette Malmsten, Malin Magnusson och Siri Nestius på förskolan Pysslingen, Johanneshov

Att hantera stora barngrupper

Att påverka antalet barn i barngruppen är ett arbete som tar tid och kräver uthållighet. I det här stödmaterialet går vi igenom vad som är viktigt att tänka på.

"Jag är medlem för möjligheterna att utvecklas inom min profession samt för att verka för hållbara förutsättningar i förskolan."

Mikaela Sarge

Förskollärare, Trollhättan

Mikaela Sarge, förskolärare, Trollhättan.

Aktuellt från Förskolan

Tidningen Förskolan erbjuder fördjupning i dina ämnen och uppdateras på vilarare.se/forskolan. Medlemmar har ca 25% rabatt på en prenumeration. Mer om tidningen Förskolan.

Vad gäller?

Avtal. Människa vid papper och dator.

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal finns svaren på vad som gäller för dig. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid. Har du inget kollektivavtal? Kontakta oss!

Läget i förskolan

Förskollärare med elever, promenad, promenerar i park.

Läget i förskolan

Över hälften av alla barngrupper för stora

Barngruppsstorlekarna ökar i förskolan. Under förra året var över hälften av de åldersindelade grupperna större än Skolverkets rekommendation. Sverige Lärare kräver att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek.

Använd medlemskapet

Camilla Hansen, speciallärare med inriktning mot engelska på högstadiet, tillsammans med elev på Vallbacksskolan i Gävle. Från april 2017. Fotograf: Britt Mattsson.

Använd medlemskapet

Dina förmåner som medlem

Som medlem har du tillgång till riktigt bra medlemsförmåner som lönecoachning, försäkringar, inspiration, rabatter och förhandlingshjälp. 

Fördjupning och nyheter

Din tidning: Förskolan

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Förskolan med fördjupningar och nyheter särskilt för dig. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka. 

Frågor & svar