Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

För dig som är kulturskollärare

Välkommen som medlem hos oss som är lärare inom musik- och kulturskolan. Vi arbetar hårt för att du ska ha bra förutsättningar, en bra lön och att kulturskolans viktiga roll i utbildningssystemet måste synliggöras. Staten ska ett övergripande ansvar för kulturskolans finansiering, och alla kommuner ska vara skyldiga att erbjuda kulturskola. 

Här har vi samlat information och råd som kan vara ett stöd i din yrkesroll.

Nationellt råd för kulturskolan

Inom Sveriges Lärare finns nationella rådet ”Lärare i kulturskolan” som har till uppdrag att:

  • vara rådgivande till förbundsstyrelsen i frågor inom rådets verksamhetsform
  • följa av kongressen och förbundsstyrelsen fattade beslut
  • aktivt arbeta med frågor inom rådets verksamhetsområde utifrån medlemsgruppens fackliga och professionella intressen.

Allt om lön

Förskola - porträtt

Vad tjänar kulturskollärare?

Vi driver på för att du som är kulturskollärare ska ha en bra lön och en god löneutveckling. Vi vill också att statliga satsningar på lön och karriärvägar även ska komma kulturskolan till del.

Stödmaterial

Förskola - övrigt

Checklista för dig

Vi ska vara stolta över kulturskolan, och vi måste värna dess lärare. Detta stödmaterial ska stötta i arbetet för rätt förutsättningar på kulturskolan.

Så säger lagen

Gymnasieskola - gruppbild

Du har rätt till rast och paus

Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt för dig som arbetar med människor. Det vet vi ju om, men ändå blir det inte alltid av. Tar du rast varje dag?

Fördjupning och nyheter

Ämnestidning

Din tidning: Ämnesläraren

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Ämnesläraren med fördjupningar och nyheter för lärare inom praktisk-estetiska ämnen. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka. 

Aktuellt från Ämnesläraren

Tidningen Ämnesläraren erbjuder fördjupning för dig som undervisar inom praktisk-estetiska ämnen. Medlemmar har ca 25 procent rabatt på en prenumeration.

Läs mer om tidningen

Råd och stöd

Guide till kollektivavtalet

I ditt kollektivavtal står vad som gäller kring allt från föräldraledighet till arbetstid och lön. Med vår guide kan du enkelt se vad som gäller på din arbetsplats.

"Jag är medlem för att det är en extra trygghet. Som ombud har jag också lärt mig mycket om arbetsmiljö och det har varit väldigt bra, både för mig och mina kollegor!"

Lina Carlsson

Musiklärare i kulturskola, Mjölby

Frågor & svar