Inkomstförsäkringen ger tusenlappar mer i plånboken

För dig som är medlem ingår en inkomstförsäkring, som kan toppa upp a-kassan i 200 dagar om du är mellan jobb. Tänk på att du behöver vara med i en a-kassa för att kunna ta del av den.

Grundskola - porträtt

Som yrkesverksam medlem i Sveriges Lärare har du automatiskt en inkomstförsäkring. Den går inte att teckna separat utan är exklusiv för dig som är medlem.

Extra bra inkomstförsäkring

  • 200 dagar. Vår inkomstförsäkring gäller i hela 200 dagar, till skillnad från många andra som bara gäller i 120 dagar.
  • Mer ersättning. Från vår inkomstförsäkring dras en lägre schablonskatt än många andra inkomstförsäkringar. Istället för att följa skattetabellen för a-kasseersättning, följs tabellen för lön. Det innebär att du kompenseras för jobbskatteavdraget.
  • Exklusiv. Inkomstförsäkringen kan inte tecknas separat utan är bara för medlemmar i Sveriges Lärare.

Frågor och svar

Med inkomstförsäkringen kan du toppa upp a-kassan och få 80 procent av inkomsten upp till 100 000 kronor om du skulle bli arbetslös. Om du bara har a-kassan får du 80 procent av inkomsten upp till 33 000 kronor. Hur mycket du kan få beror alltså på vad du tjänar.

Vår inkomstförsäkring kan ge ersättning i hela 200 dagar, till skillnad från många andra som gäller i 120 dagar.

Inkomstförsäkringen är exklusiv för medlemmar i Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare. Det går inte att teckna den separat via Lärarförsäkringar.

Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan om du blir arbetslös. A-kassan täcker inkomstbortfall upp till 33 000 kronor (2022), och om du tjänar över det kickar inkomstförsäkringen in. Därför behöver du vara medlem både i a-kassan och i Sveriges Lärare för att kunna ta del av inkomstförsäkringen.

Vi strävar hela tiden för att öka våra medlemmars trygghet i arbetslivet. Genom att förhandla många tillsammans kan vi få bra förmåner för var och en. Det här är bara ett exempel på det stöd och den trygghet ett fackligt medlemskap ger. 

Kombinera med a-kassa

För att få pengar från inkomstförsäkringen behöver du ha varit medlem i både Sveriges Lärare och a-kassan i tolv månader. Vi rekommenderar Lärarnas a-kassa, de är specialiserade på lärares villkor och vi har ett nära samarbete.

Vill du fördjupa dig?

Du kan läsa mer om hur villkoren ser ut, hur mycket pengar det kan röra sig om och vad försäkringen innehåller på Lärarförsäkringars webbplats.

Avstått från försäkringen?

När den nya inkomstförsäkringen introducerades 2009 fick du som var medlem möjlighet att avstå från försäkringen och istället behålla den dåvarande medlemsavgiften. Du som valt att avstå från försäkringen kan inte ansluta dig till försäkringen i efterhand.

Frågor och svar

Förskola - övrigt

Vanliga frågor om inkomstförsäkringen

Vad är en inkomstförsäkring? Följer inkomstförsäkringen med om jag byter fackförbund? Här hittar du svar på medlemmarnas vanligaste frågor.

Medlemsförmån

Högskola - övrigt

Kostnadsfria råd om din pension

Du som är medlem kan utan kostnad få hjälp med pensionsrådgivning och med att planera för dagen du går i pension.

Bra villkor

Grundskola - gruppbild

Medlemsförsäkringar ger extra trygghet

Vi har medlemsförsäkringar via Lärarförsäkringar för hem och familj. Priser och villkor är förmånliga – till exempel sker ingen hälsoprövning.

Ännu mera trygghet

Högskola - övrigt

Bli medlem i a-kassan också

Med ett medlemskap i a-kassan är du extra trygg om något skulle hända. Vi rekommenderar Lärarnas a-kassa som är specialiserad på vår profession.

Frågor & svar