Få koll på ditt schema och din arbetstid

Denna checklista i nio steg ger dig koll på din arbetstid och kan vara ett stöd när du sätter gränser för dig själv. Du får också ett konkret underlag för samtal med din chef om ditt uppdrag, dina förutsättningar, din arbetsmiljö, din arbetstid och din arbetsinsats.
Ett väl genomtänkt arbetstidsschema är en förutsättning för att du ska kunna göra ett bra jobb och samtidigt må bra själv. Många lärare har scheman med stora brister, vilket kan få negativa konsekvenser under hela läsåret. Vanliga fel är att det saknas:
- tid för pauser och 30 minuters rast
- tillräcklig ställtid och
- tid avsatt för kända arbetstoppar under året (som nationella prov).
9 steg för schemakoll
Du kan följa stegen och ta hjälp av vårt verktyg Schemakollen samtidigt, alternativt använda papper och penna. Verktyget hittar du i steg 1.
Gå noggrant igenom ditt schema vid läsårsstarten så att du direkt ser om något behöver ändras. Det är betydligt lättare att få igenom nödvändiga ändringar i början av läsåret.
Börja med att lägga in sådant som redan är bestämt, som undervisning, möten och annat.
Om du använder Schemakollen
- Ladda ner och öppna verktyget "Schemakoll – vecka
(om du inte vill använda makro väljer du denna länk istället - Framför dig har du nu ett tomt schema. Kopiera in block med exempelvis undervisning av rätt längd och klistra in i schemat.
Ställtid är tid för att ställa fram, ställa undan och ställa om.
Lägg ut den tid du behöver före och efter lektioner och möten för att hämta/lämna material, ställa i ordning lokal och material, släppa in/ut eleverna och förflytta dig. Tiden som behövs varierar, exempelvis beroende på ämne, elevernas ålder och om du behöver byta sal.
Du ska givetvis inte behöva springa utan måste hinna andas, dricka vatten eller kanske dokumentera något. Annars går det ut över din arbetsmiljö eller elevernas lektionstid. Notera brister, exempelvis Ingen ställtid på tisdag förmiddag.
Ställtiden i början och slutet av arbetsdagen ska rymmas i den reglerade arbetstiden. Förväntas du exempelvis läsa din mejl innan dagen börjar, ska det finnas tid för det.
Om du använder Schemakollen
Kopiera in block med ställtid av rätt längd och klistra in i schemat.
Enligt arbetstidslagen har du, förutom din rast, rätt till pauser under arbetsdagen. Pauser räknas in i din arbetstid. Din arbetsgivare ska organisera arbetet så att du har möjlighet att ta de pauser som behövs.
Fem minuter per timme eller en kvart på förmiddagen och en kvart på eftermiddagen är vanligt i arbetslivet. Notera brister vid sidan av, exempelvis Ingen paus får plats på hela torsdagen.
Om det är svårt att ta pauser under dagen ska de schemaläggas. Läraryrket är sådant att pauser ofta behöver schemaläggas. Annars är risken stor att du som lärare inte får de pauser du behöver och har rätt till.
Om du använder Schemakollen
Kopiera in block med pauser av rätt längd och klistra in i schemat.
Enligt arbetstidslagen ska du ha rast efter max fem timmars arbete. Rasten ska enligt praxis vara minst 30 minuter, exklusive ställtid så att du faktiskt kan vara ledig 30 minuter. Rasten räknas inte som arbetstid och du kan lämna arbetsplatsen och stänga av telefonen om du vill.
Om du förväntas äta pedagogisk lunch med eleverna räknas det som arbetstid. Du ska då ha din rast före eller efter den pedagogiska lunchen.
Det är både din rättighet och din skyldighet att se till att du får din rast varje dag. Notera brister vid sidan av, exempelvis Endast 20 minuters rast ryms på måndagar.
Om du använder Schemakollen
Kopiera in block med raster av rätt längd och klistra in i schemat. Lägg in minst 30 minuters rast varje dag du arbetar mer än 5 timmar.
När tillräcklig ställtid och raster är utlagda kan du summera ditt arbetstidsschema, det vill säga hur mycket arbetstid som är utlagd en vanlig vecka.
Om du använder Schemakollen
- Du kan nu se när arbetsdagarna börjar och slutar och när du har rast ”en vanlig vecka”. Spara ändringarna.
- För att få koll på en arbetstid som varierar olika veckor, öppna "Schemakoll - år" nedan. Välj den version som passar din arbetstidsreglering.
- Under fliken "Snabbkoll" fyller du i veckoschemat med de tider du har.
- Ferietjänst Schemakoll – år
- Semestertjänst Schemakoll – år
- Uppehållstjänst Schemakoll – år
Vissa arbetsuppgifter utförs bara ibland, exempelvis planerade föräldramöten, utvecklingssamtal, rättning av nationella prov, att skriva omdömen och sätta betyg.
Möten, kompetensutveckling och friluftsdagar kan påverka din arbetstid vissa veckor.
Gå genom och summera tiden som går för sådant arbete utöver det vanliga veckoschemat.
Om du använder Schemakollen
Fortsätt i "Schemakoll – år" och fyll i under fliken "Dagar + timmar".
Sammanställ ditt arbetstidsschema för hela året/beräkningsperioden.
Kolla att den tid som är schemalagd vanliga veckor tillsammans med den som tillkommer ibland, ryms enligt ditt arbetstidsavtal.
Har ni avstämningsperioder i ert avtal, stäm också av att schemat för varje period ryms inom de dagar och timmar som är avsatta.
Arbetar du inom en kommunal skola ska årsarbetstiden delas in i minst fyra perioder. Det ska tydligt framgå när perioderna börjar och slutar och hur många timmar och dagar du ska arbeta inom dem.
Om du använder Schemakollen
- I "Schemakoll – år" kan du under fliken "Saldo år" se om ditt schema stämmer med avtalet. Notera brister.
- Om ni har avstämningsperioder kan du fylla i under fliken "Perioder" och sedan se "Saldo år + Perioder".
Lägg in allt du ska hinna under reglerad arbetstid en vanlig vecka och den tid det tar. Räkna med allt som tar tid.
- Alla arbetsuppgifter som du förväntas utföra under reglerad arbetstid och hur lång tid de tar.
- Tid för det som inte går att planera, sådant vi vet händer – men inte när, som att reda ut konflikter och ringa vårdnadshavare.
- Tid ni förväntas vikariera för varandra.
Det som eventuellt inte ryms, lägger du i slutet av någon arbetsdag. Det är viktigt att du synliggör alla dina arbetsuppgifter och allt som tar tid.
Om du använder Schemakollen
- Återgå till "Schemakoll – vecka" och lägg in dina arbetsuppgifter. Under schemat kan du sedan se hur mycket arbetstid som lagts ut per dag, per vecka och per kategori/färg.
- Bara den arbetstid du lagt ut summeras. Block av alla färger summeras, utom rast. Stunder under arbetsdagen som du inte fyllt med något, räknas inte.
Ditt arbetstidsschema blir grunden för ditt arbete för en ganska lång tid, ofta ett helt läsår. Därför är det viktigt att schemat ger dig förutsättningar för att göra ett gott arbete och få en rimlig arbetsbelastning.
Följer schemat arbetstidsavtalet? Ryms alla arbetsuppgifter? Ger det förutsättningar för en god arbetsmiljö i vardagen? Är svaret nej, diskutera med din chef om hur ni får balans mellan dina uppdrag och förutsättningar.
När svaret är ja, fastställ planeringen tillsammans med din chef.
Alla vinner på en bra arbetsmiljö
Om du och din rektor inte kommer fram till ett schema som håller måttet, prata med ditt ombud eller skyddsombud. Alla scheman bör riskbedömas och samverkas/förhandlas innan de fastställs.
Att ”ställa upp” vid enstaka tillfällen kan kännas bra men på sikt riskerar det gå ut över din hälsa och verksamhetens kvalitet. Om du och mår bra och kan ge en bra undervisning så mår även eleverna bra.
Arbetsgivaren är ansvarig
Det är din arbetsgivare som är ansvarig för både förutsättningar och arbetsmiljö. Därför är det viktigt att din arbetsgivare tar ansvar för det arbetstidsschema du arbetar efter.
”Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till en ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.”
9 §, Arbetsmiljöverket AFS 2015:4
Andra verktyg
Om du tidigare använt verktygen nedan och vill följa upp det du sparat där, så går det bra.
"Arbetstidskollen" som Lärarförbundet utvecklat.
"Arbetstidsverktyget" som Lärarnas Riksförbund utvecklat.