Arbetsgivaralliansen Folkhögskola
Avtalet gäller 2020-05-01 till och med 2023-04-30 och är anpassat till just folkhögskolors verksamheter.
Förhandling pågår
Sveriges Lärare förhandlar just nu om detta kollektivavtal. Årets lönerevision får inte slutföras förrän vi tecknat ett nytt kollektivavtal. Du och din chef kan påbörja samtalet om din arbetsprestation, men ni ska inte sätta några siffror. Vi hör av oss via mejl när förhandlingarna är klara.
Du som är förtroendevald kan läsa mer på Portalen
Detta kollektivavtal har Sveriges Lärare tecknat med Arbetsgivaralliansen bransch Folkhögskola. Gäller för lärare och studie- och yrkesvägledare.
Kollektivavtal styr det mesta i din anställning och ger bättre förmåner än om bara lagstiftningen gällt.
Här har vi sammanfattat några av de viktigaste delarna som gäller just det här avtalsområdet. Hela kollektivet hittar du längst ner på sidan.
Kollektivavtalet i korthet
Din lön ska vara sakligt grundad och spegla dina arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet. En löneöversyn ska genomföras varje år och den nya lönen gäller från den 1 maj.
Arbetsgivarens lönepolitik och lönekriterierna ska vara kända. Du ska veta hur du ska arbeta för att påverka din lön. Lönesamtalet med din chef är grundläggande för att individuell lönesättning ska fungera.
Det centrala kollektivavtalet innehåller inte några siffror för hur mycket lönerna ska öka. Hur mycket pengar som sätts av till årlig löneökning är en av de saker som diskuteras mellan arbetsgivaren och ombud på arbetsplatsen.
Löneprocessen ska följa det centrala avtalets intentioner men ni kommer överens lokalt om hur det skall genomföras hos er.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets löneavtal, bilaga 3.
Inom ramen för din totala arbetstid ska du, förutom undervisning inklusive förberedelse- och avslutningsarbete, fullgöra socialpedagogiska och administrativa uppgifter samt de uppgifter i övrigt som följer av skolans verksamhet.
Balans ska eftersträvas mellan de olika arbetsmomenten och det ska finnas tid för kompetensutveckling.
Det är vanligt med lokala kollektivavtal som styr hur arbetstiden fungerar på enskilda folkhögskolor. Prata med ditt ombud på skolan om vilka överenskommelser som finns hos er.
Finns inget lokalt kollektivavtal gäller följande:
Som semesteranställd får din veckoarbetstid får vara högst 40 timmar per helgfri vecka, i genomsnitt under sex månader.
Som ferieanställd får årsarbetstiden vara högst 1 760 timmar per arbetsår. Dessa timmar får förläggas under högst 44 veckor. När arbetsåret börjar och slutar bestämmer arbetsgivaren, men det ska göras i samråd med dig som anställd.
Det finns möjlighet att förlägga årsarbetstiden till 194 kalenderdagar, istället för under ett visst antal veckor. I så fall behövs det tecknas ett lokalt kollektivavtal på er arbetsplats om det.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 7 moment 5 (ledning och planering av lärares arbetstid).
Semester tjänas in januari – januari varje år och du kan ut semester som du förväntas tjäna in under året. I avtalet kallas detta för att intjänandeåret sammanfaller med semesteråret, vilket är löpande kalenderår.
Utan kollektivavtal hade du inte haft rätt att ta ut betald semester förrän året efter att du har tjänat in dagarna.
Antalet semesterdagar är:
- 25 semesterdagar till och med det år du fyller 39 år
- 31 semesterdagar från och med det år du fyller 40 år
- 32 semesterdagar från och med det år du fyller 50 år
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 11.
Ferielön tjänas in augusti till augusti. Det kallas för ett ferielöneår. Under ferielöneåret har du perioder då du har arbetsskyldighet (arbetsår) och perioder då du saknar arbetsskyldighet (ferie).
Du har rätt till minst fyra veckors sammanhängande ledighet under juni-augusti, om inte du och din chef kommer överens om något annat.
För dig som är tjänstgöringsfri viss tid av året på grund av ferier (ingen verksamhet pågår), ska semestern inräknas i den tjänstgöringsfria tiden.
För dig som har ferier ska semestern anses vara förlagd till ferietid räknat från ferielöneårets början.
Om ni har ett lokalt kollektivavtal om att årsarbetstiden är förlagd till 194 dagar, så förläggs vanligtvis semester till den första delen av sommaren. Prata med ditt ombud/klubb om vilka överenskommelser som finns hos er.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 11 moment 3.
Du har rätt till minst ett medarbetarsamtal per år, där du och din chef diskuterar:
- Dina arbetsuppgifter: Mängden och förläggningen av dem, vilka ansvar du har, eventuella förändringar i arbetsinnehåll samt förväntat arbetsresultat/målsättning.
- Din kompetensutveckling: Ni ska i samtalet upprätta en individuell kompetensutvecklingsplan. Den kan handla om hur du ska förkovra dig inom din profession och utveckla arbetsformerna för skolan. Dialogen ska också innehålla samtal om din frihet att självständigt utforma de metoder som leder till målet.
- I syfte att underlätta för ett längre yrkesliv kan du som fyllt 65 år ansöka om att anställningsavtalet ska omregleras till en lägre sysselsättningsgrad. Arbetsgivaren kan bevilja detta om verksamheten så tillåter. Arbetsgivaren ska på begäran skriftligt motivera sitt beslut.
Fördjupad information finns i kollektivavtalets § 7 moment 5 och § 16.
När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning eller graviditetspenning, kan du få behålla cirka tio procent av din lön i upp till sex månader.
För att få denna så kallade föräldralön behöver du visa upp ett utbetalningsbesked från Försäkringskassan. Du har rätt till föräldralönen oavsett hur länge du varit anställd eller vilken anställningsform du har.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 13.
Om din arbetsgivare beviljar det kan du få vara ledig med lön för att exempelvis gå till läkare på betald arbetstid, särskilt om syftet är att behålla eller återställa din arbetsförmåga.
Detsamma gäller besök på barnmorskemottagning eller barnavårdscentral för båda föräldrarna.
Din arbetsgivare kan också bevilja betald ledighet vid exempelvis akut sjukdom hos nära anhörig som du bor med eller om en nära anhörig avlider.
Dag 1-14 får du behålla 80 procent av din lön, minus ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av en veckas sjuklön. Om du blir sjuk efter halva arbetsdagen dras ett halvt karensavdrag och du fortfarande sjuk nästa dag dras återstående del (tills ett helt karensavdrag uppnåtts).
Dag 15-90 kan du få sjukpenning från Försäkringskassan. Kollektivavtalet ser till att du även får behålla delar av din lön, så att du tillsammans med sjukpenningen har cirka 90 procent av din vanliga inkomst.
Dag 91 och framåt betalar inte längre arbetsgivaren ut någon kompletterande sjuklön. Du kan istället få ersättning från en kollektivavtalad försäkring hos Alecta eller Folksam.
Om du är tillsvidareanställd och vill säga upp dig själv är din uppsägningstid:
- en månad om du varit anställd kortare än två år
- två månader om du varit anställd mellan två och fyra år
- tre månader om du varit anställd mer än fyra år
Om arbetsgivaren säger upp dig på grund av arbetsbrist (exempelvis omorganisation eller neddragning) är din uppsägningstid:
- en månad om du varit anställd kortare än två år
- två månader om du varit anställd mellan två och fyra år
- tre månader om du varit anställd mellan fyra och sex år
- fyra månader om du varit anställd mellan sex och åtta år
- fem månader om du varit anställd mellan åtta och tio år
- sex månader om du varit anställd mer än tio år.
Om du fyllt 55 år och varit anställd längre än tio år kan uppsägningstiden vara tolv månader.
Om du har en tidsbegränsad anställning i mer än tre månader, har du en månadsuppsägningstid.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet §15.
Tjänstepension är en viktig del av kollektivavtalet och din inkomst som pensionär. De flesta folkhögskolor följer ITP-planen, men några har KTP-planen istället. Fråga din arbetsgivare vad som gäller hos er.
Information om förmånerna i ITP hittar du hos www.avtalat.se. Där kan du även få kostnadsfri och oberoende pensionsrådgivning.
Om din arbetsgivare har KTP-planen och du är född 1980 eller tidigare, finns istället information hos Folksam.
I kollektivavtalen med Arbetsgivaralliansen ingår ett omställningsavtal som ger möjlighet till såväl rådgivning som ekonomisk ersättning vid uppsägning eller studier.
Sveriges Lärare har tagit över partsställningen i de kollektivavtal som tecknats av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.