Arbetsgivaralliansen TRIA
Avtalet gäller 2020-05-01 till och med 2023-04-30.
Förhandling pågår
Sveriges Lärare förhandlar just nu om detta kollektivavtal. Årets lönerevision får inte slutföras förrän vi tecknat ett nytt kollektivavtal. Du och din chef kan påbörja samtalet om din arbetsprestation, men ni ska inte sätta några siffror. Vi hör av oss via mejl när förhandlingarna är klara.
Du som är förtroendevald kan läsa mer på Portalen
Från och med 2023-05-01 följer skolor och förskolor som tillhör TRIA kollektivavtalet ”Skola/utbildning”, som tecknas av Sveriges Lärare och Arbetsgivaralliansen. Tidigare har TRIA haft ett eget kollektivavtal. Detta innebär:
- att alla medarbetare byter pensionsplan till ITP (från SAF-LO). Den extra avsättningen om 0,5 procentenheter fortsätter att sättas av. Inom kort kommer du att få brev från Collectum. Du som är sjukskriven fortsätter att omfattas av pensionsplan SAF-LO tills du är fullt arbetsför.
- just nu ingen förändring i dina övriga villkor som exempelvis arbetstid. Kollektivavtalet ”Skola/utbildning” håller på att förhandlas om och tills det är klart gäller de tidigare villkoren. I förhandlingarna bevakar Sveriges Lärare de särskilda villkor som finns inom skolor och förskolor som tillhör TRIA.
Här har vi sammanfattat några av de viktigaste delarna som gäller just det här avtalsområdet. Hela kollektivet hittar du längst ner på sidan.
Kollektivavtalet i korthet
Din lön ska vara sakligt grundad och spegla dina arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet. En löneöversyn ska genomföras varje år och den nya lönen gäller från den 1 maj.
Arbetsgivarens lönepolitik och lönekriterierna ska vara kända. Du ska veta hur du ska arbeta för att påverka din lön. Lönesamtalet med din chef är grundläggande för att individuell lönesättning ska fungera.
Det centrala kollektivavtalet innehåller inte några siffror för hur mycket lönerna ska öka. Hur mycket pengar som sätts av till årlig löneökning är en av de saker som diskuteras mellan arbetsgivaren och ombud på arbetsplatsen.
Löneprocessen skall följa det centrala avtalets intentioner men ni kommer överens lokalt om hur det skall genomföras hos er.
Du kan läsa mer i löneavtalet, bilaga 2.
För dig med semestertjänst får veckoarbetstiden inte överstiga 40 timmar per helgfri vecka, i genomsnitt under sex månader.
För dig som är ferieanställd är årsarbetstiden 1760 timmar per arbetsår. Av årsarbetstiden reglerar arbetsgivaren 1360 timmar. Dessa timmar ska förläggas på högst 194 dagar.
Inom ramen för den totala arbetstiden ska du, förutom undervisning inklusive förberedelse- och avslutningsarbete, fullgöra administrativa uppgifter samt de uppgifter i övrigt som följer av skolans verksamhet. Det är angeläget att balans eftersträvas mellan de olika arbetsmomenten.
Fördelningen av arbetsuppgifter fastställs av arbetsgivaren efter dialog med dig. Dialogen ska ske kontinuerligt dock minst en gång per år. Dialogen ska innehålla mängden och förläggningen av arbetsuppgifter vilket inkluderar fördelning av undervisning, kompetensutveckling, administration och utvecklingsarbete.
I avtalet finns en närmare beskrivning av hur ledning och planering av lärares arbetstid skall genomföras, i § 7 moment 4.
Semester tjänas in januari till januari varje år och du kan ut semester som du förväntas tjäna in under året. I avtalet kallas detta för att intjänandeåret sammanfaller med semesteråret, vilket är löpande kalenderår.
Utan kollektivavtal hade du inte haft rätt att ta ut betald semester förrän året efter att du har tjänat in dagarna.
Antalet semesterdagar är:
- 25 semesterdagar till och med det år du fyller 39 år
- 31 semesterdagar från och med det år du fyller 40 år
- 32 semesterdagar från och med det år du fyller 50 år
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 11.
Ferielön tjänas in från augusti till augusti. Det kallas för ett ferielöneår.
Sommarferien består rent tekniskt av både semester och ferie. Semesterperioden anses börja den första vardagen av sommarferien.
Blir du sjuk under den del av sommaren som är din semester skall du omedelbart anmäla till arbetsgivaren att du vill byta ut semestern mot sjukledighet. Du kan då få motsvarande ledighet förlagd till kommande arbetsår.
Du har rätt till minst ett medarbetarsamtal per år, där du och din chef diskuterar:
- Din arbetsmiljö utifrån arbetsuppgifter, ansvar, eventuella förändringar i arbetsinnehåll och förväntat arbetsresultat/målsättning.
- I samtalet ska också en individuell kompetensutvecklingsplan upprättas. Med kompetensutveckling menas insatser som syftar till att utveckla lärares förmåga att skapa goda förutsättningar för elevernas lärande genom ökade ämneskunskaper och pedagogisk/didaktisk förmåga inom sin profession och utveckla arbetsformerna för skolan.
- I syfte att underlätta för ett längre yrkesliv kan du som fyllt 65 år ansöka om att anställningsavtalet ska omregleras till en lägre sysselsättningsgrad. Arbetsgivaren kan bevilja detta om verksamheten så tillåter. Arbetsgivaren ska på begäran skriftligt motivera sitt beslut.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 7 moment 4 och i § 16.
Rätt till föräldralön
Utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan, kan du få extra ersättning från en kollektivavtalad försäkring. Ersättningen kallas för FPT – Föräldrapenningtillägg och betalas ut av Afa Försäkring.
Om din arbetsgivare beviljar det kan du få vara ledig med lön för att exempelvis gå till läkare på betald arbetstid, särskilt om syftet är att behålla eller återställa din arbetsförmåga.
Detsamma gäller besök på barnmorskemottagning eller barnavårdscentral för båda föräldrarna.
Din arbetsgivare kan också bevilja betald ledighet vid exempelvis akut sjukdom hos nära anhörig som du bor med eller om en nära anhörig avlider.
Dag 1-14 får du sjuklön från arbetsgivaren som motsvarar ca 80% av din månadslön, minus ett karensavdrag som motsvarar 20 % av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.
Från och med 15:e sjukdagen:
- Då kan du dessutom få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS), som är en sjukförsäkring du har via jobbet.
- Du får upp till 10 % av din vanliga lön i extra ersättning.
- Du måste anmäla hos Afa Försäkring för att få möjlighet till den extra ersättningen.
Om du är tillsvidareanställd och vill säga upp dig själv är din uppsägningstid:
- en månad om du varit anställd kortare än två år
- två månader om du varit anställd mellan två och fyra år
- tre månader om du varit anställd mer än fyra år
Om arbetsgivaren säger upp dig på grund av arbetsbrist (exempelvis omorganisation eller neddragning) är din uppsägningstid:
- en månad om du varit anställd kortare än två år
- två månader om du varit anställd mellan två och fyra år
- tre månader om du varit anställd mellan fyra och sex år
- fyra månader om du varit anställd mellan sex och åtta år
- fem månader om du varit anställd mellan åtta och tio år
- sex månader om du varit anställd mer än tio år.
Om du fyllt 55 år och varit anställd längre än tio år kan uppsägningstiden vara tolv månader.
Om du har en tidsbegränsad anställning i mer än tre månader, har du en månads uppsägningstid om du säger upp dig själv.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 15.
Sedan 2023-05-01 gäller tjänstepensionsplanen ITP, som innebär att arbetsgivaren sätter av 4,5 procent till en pensionsförsäkring. Läs mer om ITP hos Avtalat. TRIA-arbetsgivare sätter även av ytterligare 0,5 procentenheter.
Tidigare gällde tjänstepensionsplanen SAF-LO. Intjänande under denna tid kan ses hos Fora.
Om du före 2020 tjänat in tjänstepension hos pensionskassan Prometheus, finns de pengarna hos AMF och/eller SPP.
I kollektivavtalen med Arbetsgivaralliansen ingår ett omställningsavtal som ger möjlighet till såväl rådgivning som ekonomisk ersättning vid uppsägning eller studier.
Sveriges Lärare har tagit över partsställningen i de kollektivavtal som tecknats av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.