Fremia Folkhögskola
Avtalet gäller 2020-05-01 till och med 2023-04-30.
Förhandling pågår
Sveriges Lärare förhandlar just nu om detta kollektivavtal. Årets lönerevision får inte slutföras förrän vi tecknat ett nytt kollektivavtal. Du och din chef kan påbörja samtalet om din arbetsprestation, men ni ska inte sätta några siffror. Vi hör av oss via mejl när förhandlingarna är klara.
Du som är förtroendevald kan läsa mer på Portalen
Detta kollektivavtal har Sveriges Lärare tecknat med arbetsgivarorganisationen Fremia. Gäller för lärare och studie- och yrkesvägledare som arbetar inom folkhögskola och utbildningsföretag.
Kollektivavtal styr det mesta i din anställning och ger bättre förmåner än om bara lagstiftningen gällt.
Här har vi sammanfattat några av de viktigaste delarna som gäller just det här avtalsområdet. Hela kollektivet hittar du längst ner på sidan.
Kollektivavtalet i korthet
Din lön ska vara sakligt grundad och spegla dina arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet. En löneöversyn ska genomföras varje år och den nya lönen gäller från den 1 maj. Fackliga företrädare och arbetsgivare på din arbetsplats kan lokalt komma överens om annat datum.
Arbetsgivarens lönepolitik och lönekriterierna ska vara kända. Du ska veta hur du ska arbeta för att påverka din lön. Lönesamtalet med din chef lägger grunden för att individuell lönesättning ska fungera.
Det centrala kollektivavtalet innehåller inte några siffror för hur mycket lönerna ska öka. Hur mycket pengar som sätts av till årlig löneökning är en av de saker som diskuteras mellan arbetsgivaren och fackliga företrädare på arbetsplatsen.
Är du inte nöjd med motiveringen av din lön eller lönesamtalets kvalitet kan du begära ett extra samtal med din chef. Ett sådant samtal ska begäras skriftligt senast inom två veckor efter första samtalet. Du ska också skriftligen motivera varför ett sådant samtal önskas.
Som medlem i Sveriges Lärare kan du ta med dig en facklig företrädare som extra stöd.
Löneavtalet i sin helhet hittar du i Bilaga 3.
För dig med semestertjänst är den ordinarie arbetstiden högst 40 timmar per helgfri vecka, i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst sex månader.
För dig med ferieanställning får årsarbetstiden vara högst 1 760 timmar per ferielöneår. Ferielöneår är den tidsperiod om 12 månader från arbetsårets början på hösten till motsvarande tidpunkt följande höst.
Du är tjänstgöringsskyldig under högst 45 veckor per ferielöneår. Ferier är sommar-, vinter- och övriga ferier då du inte är tjänstgöringsskyldig.
Arbetsgivaren fastställer omfattningen av arbetsåret, som är den tidsperiod under ferielöneåret som du är tjänstgöringsskyldig, efter samråd med dig som arbetstagare inför varje ferielöneår.
Läs mer om villkoren för ferieanställning avtalets Bilaga 1.
Semester tjänas in januari – januari varje år och du kan ta ut semester som du förväntas tjäna in under året.
I avtalet kallas detta för att intjänandeåret sammanfaller med semesteråret, vilket är löpande kalenderår. Utan kollektivavtal hade du inte haft rätt att ta ut betald semester förrän året efter att du har tjänat in dagarna.
Du har rätt till 25 semesterdagar enligt semesterlagen.
Du och arbetsgivaren kan komma överens om att kompensation för övertidsarbete ska ges genom att du får ytterligare fem semesterdagar istället. Detta gäller inte för dig med ferieanställning.
Ferielön tjänas in augusti – augusti. Det kallas för ett ferielöneår. Under ferielöneåret har du perioder då du har arbetsskyldighet (arbetsår) och perioder då du saknar arbetsskyldighet (ferie).
För dig som är tjänstgöringsfri viss tid av året på grund av ferier (ingen verksamhet pågår), ska semestern inräknas i den tjänstgöringsfria tiden.
För dig som har ferier ska semestern anses vara förlagd till ferietid räknat från ferielöneårets början.
Du kan läsa mer om bestämmelserna om semester och ferielön i avtalets Bilaga 1.
Utgångspunkten är att allt arbete ska rymmas inom den ordinarie arbetstiden. Det gäller även förberedelse och efterarbete samt planering. Detta sker i samråd mellan dig och din arbetsgivare.
Vid planeringen bör tid avsättas för kompetensutveckling/utbildning.
Tidsåtgången för olika arbetsuppgifter kan variera avsevärt från individ till individ. Vid planeringen ska ni beakta exempelvis
- antalet kursdeltagare och deras förkunskaper
- undervisningens art och komplexitet
- utrustningsmässiga och lokalmässiga förutsättningar
- din erfarenhet.
Föräldrapenningtillägg
När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning eller graviditetspenning, kan du få behålla cirka tio procent av din lön. För att få föräldrapenningtillägget behöver du ha varit anställd i minst ett år.
Beroende på hur länge du varit anställd kan du få tillägget i upp till ett halvår:
- 90 dagar om du varit anställd i mellan ett och två år i följd.
- 120 dagar om du varit anställd i mellan två och tre år i följd.
- 180 dagar om du varit anställd tre år eller mer i följd.
Du får föräldralön endast för en ledighetsperiod om ledigheten är minst en månad och inte för längre tid än vad ledigheten omfattar.
Är du föräldraledig på deltid räknas de dagar du är föräldraledig som en hel dag.
Föräldralönen utbetalas med löpande månadslön.
Om din arbetsgivare beviljar det kan du få vara ledig med lön för att exempelvis gå till läkare på betald arbetstid, särskilt om syftet är att behålla eller återställa din arbetsförmåga.
Detsamma gäller besök på barnmorskemottagning eller barnavårdscentral för båda föräldrarna.
Din arbetsgivare kan också bevilja betald ledighet vid exempelvis akut sjukdom hos nära anhörig som du bor med eller om en nära anhörig avlider.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 8 moment 1.
Dag 1-14 får du behålla 80 procent av din lön, minus ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av en veckas sjuklön. Om du blir sjuk efter halva arbetsdagen dras ett halvt karensavdrag och du fortfarande sjuk nästa dag dras återstående del (tills ett helt karensavdrag uppnåtts).
Dag 15-90 kan du få sjukpenning från Försäkringskassan. Kollektivavtalet ser till att du även får behålla delar av din lön, så att du tillsammans med sjukpenningen har cirka 90 procent av din vanliga inkomst.
Dag 91-360 När du varit sjuk i 90 dagar betalar inte din arbetsgivare längre någon kompletterande sjuklön. Istället har du en sjukförsäkring via jobbet. Den heter ITP Sjukpension och kompletterar ersättningen du får från Försäkringskassan.
Tillsvidareanställd
Om du är tillsvidareanställd och vill säga upp dig själv är din uppsägningstid en månad om du och arbetsgivaren inte kommit överens om annat.
Om arbetsgivaren säger upp dig på grund av arbetsbrist (exempelvis omorganisation eller neddragning) är din uppsägningstid:
- 1 månad om du varit anställd kortare än två år
- 2 månader om du varit anställd två år men kortare än fyra år
- 3 månader om du varit anställd fyra år men kortare än sex år
- 4 månader om du varit anställd sex år men kortare än åtta år
- 5 månader om du varit anställd åtta år men kortare än tio år
- 6 månader om du varit anställd i tio år eller mer
Visstidsanställd
Både du och arbetsgivaren kan avsluta en visstidsanställning i förtid genom en skriftlig underrättelse. I sådana fall kan anställningen avslutas en månad efter underrättelsen. Om arbetsgivaren vill avsluta visstidsanställningen i förtid efter sex månaders anställning krävs det saklig grund enligt 7 § LAS.
Du kan läsa mer om formerna för uppsägning i avtalets § 13.
Tjänstepension är en viktig del av kollektivavtalet och din inkomst som pensionär. De flesta arbetsgivare med det här kollektivavtalet följer ITP-planen. Information om förmånerna hittar du hos Avtalat. Där kan du även få kostnadsfri och oberoende pensionsrådgivning.
I november 2022 tecknades ett nytt huvudavtal för trygghet, omställning och anställningsskydd med Fremia.
Under hösten 2022 startades en omställningsstiftelse som från början av 2023 ska att erbjuda kompetens- och omställningsstöd såsom:
- Ekonomiskt stöd vid uppsägning genom avgångsersättning, AGE. AGE är en del av omställningsstödet för den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom.
- Möjlighet att få kompletterande studieersättning.
- Förstärkt omställningsstöd till sjuka.
- Rådgivning, vägledning och stöd inför att söka offentligt omställningsstudiestöd vid omställning eller under anställning.
- Kollektivavtalat kompletterande studiestöd.
Läs mer om avtalet hos PTK, den förhandlingsorganisation som Sveriges Lärare ingår i.
Sveriges Lärare har tagit över partsställningen i de kollektivavtal som tecknats av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.