Så löneförhandlar du när du byter jobb

Söker du eller har du fått erbjudande om nytt jobb? Det är vid anställningstillfället du har bäst möjligheter att påverka din lönenivå. Vi ger dig våra bästa förhandlingstips!

Lärare som byter arbete har som grupp en bättre löneutveckling än de som arbetar kvar länge på samma arbetsplats. Ta hjälp av våra tips när du ska förhandla din nya lön.

Några råd till att börja med 

  1. Ge dig själv en starkare förhandlingsposition genom att söka flera jobb samtidigt.
  2. Kom förberedd till anställningsintervjun och löneförhandlingen.
  3. Kolla lönestatistik, marknadsläget och tänk igenom ditt löneanspråk.
  4. Vänta med att lämna löneanspråk tills du vet mycket om jobbet och helst tills du erbjuds det.
  5. Börja inte en anställning utan att ha gjort upp om lönen skriftligt.

Våra bästa förhandlingstips!

  • Ni diskuterar priset på en tjänst som du erbjuder, din lön för ditt uppdrag. Arbetsgivaren vill ha den till ett bra pris, men du vill inte sälja den för billigt.
  • Var tydlig med att du är öppen för förhandling, när du är det. Om arbetsgivaren reagerar avvaktande på ditt lönebud, bolla tillbaka frågan och undra vad arbetsgivaren tänkt sig.
  • Om du har marknadskrafterna i ryggen och fler jobb att välja på - framhåll det i samtalet.
  • “HR sätter lönen”, ”rekommenderade lönenivåer” eller ”det finns inte pengar i min budget” finns inte kollektivavtalen för lärare. Det kan påverka chefens utrymme att förhandla, men inte ditt.
  • Menar chefen att ditt löneanspråk är för högt jämfört med lärarna på skolan? Om en marknadsmässig lön krockar med lönerna på arbetsplatsen är det de lönerna som behöver justeras.
  • Lönen som står på anställningsavtalet är den ni kommer överens om. Löften om framtida löneutveckling uteblir alltför ofta.
  • Ha is i magen och säg inte ja för snabbt. Be att få sova på saken och återkomma.

  • Se till att få det ni kommer överens om skriftligt. Om anställningsavtalet dröjer går det bra med ett mejl. 

Arbetsgivaren behöver dig

En arbetsgivare som vill anställa dig måste få dig att välja just den arbetsplatsen och göra det värt att lämna din nuvarande anställning.  

Din nuvarande arbetsgivare kan vara beredd att betala dig bättre den dag som du har ett anställningserbjudande någon annanstans som visar att du ”är värd” mer än den lön du har idag. 

Individuella löner gäller

Där vi har tecknat kollektivavtal gäller individuell lönesättning. Det är du och arbetsgivaren som i förhandling bestämmer din lön utifrån din kompetens, erfarenhet och det du anställs för att göra.

Någon ”rätt lön” finns inte så du behöver hitta argument för ditt löneanspråk och för att kunna få ett avtal som ni båda är nöjda med.

Ta reda på så mycket du kan om jobbet du sökt, din blivande arbetsplats och löneläget. Då blir det lättare att begära en lön som känns “rätt” för dig. Använd till exempel dina medlemsförmåner löneverktyget Min lön och möjligheten att ta en personlig lönecoachning.

"Din arbetsgivare kan vara beredd att betala dig bättre den dag du har ett erbjudande någon annanstans."
Robban Nilsson Löneexpert, Sveriges Lärare
Robert Nilsson - ombudsman - Förhandling och juridik

Våra samlade tips

Högskola - övrigt

Funderar du på att byta jobb?

Vi går igenom allt du behöver veta när du söker nytt jobb och vill ta ett kliv i karriären. Allt från var du hittar de lediga jobben till vad som ska stå i ditt anställningsavtal.

Förhandlingstips

Förskola - övrigt

Maxa lönen på första jobbet

Första löneförhandlingen är viktig för din framtida lönenivå. Förbered dig med våra bästa förhandlingstips. Kolla lönestatistiken och bestäm dig för ett löneanspråk med prutmån. 

Medlemsförmåner

Grundskola - porträtt

När du vill utvecklas

  • Karriärrådgivning med feedback på jobbansökan m.m.
  • Digitala föreläsningar.
  • Personlig lönecoachning.
Frågor & svar