Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Global Action Week 2023

Under Global Action Week lyfter vi allas rätt till utbildning och lärares betydelse för utbildningens kvalitet världen över!

En jordglob

Global Action Week (GAW) är en årlig global kampanj som uppmärksammar FN:s fjärde globala mål om god utbildning för alla och lärares betydelse. Årets Global Action Week äger rum mellan 24-30 april.

Under kampanjen vill vi att du funderar över vad Agenda 2030 betyder för dig. Vad får dessa globala mål för betydelse för dig och dina kollegor på din arbetsplats? Hur kan ni påverka era politiker lokalt?

Det här kan du göra

  • Arbeta med Agenda 2030 i din undervisning. Se länkar nedan.
  • Prata om det på din arbetsplats. Behöver ni stöd kan du kontakta ditt ombud eller din förening inom Sveriges Lärare.
  • Sprid information om Global Action Week – dela ut våra flyers och affischer på arbetsplatsen, och dela inlägg i sociala medier. Här finns material att ladda ner.
  • Skriv en lokal insändare eller påverka de lokala skolpolitikerna på annat sätt. Målen i Agenda 2030 gäller även Sverige.
  • Anordna en inspirationsföreläsning i er förening.
  • Testa dina kunskaper om de globala målen i Målkompassen!

Du bidrar med 1,5 procent

Som medlem i Sveriges Lärare bidrar du med 1,5 procent av din medlemsavgift till den internationella verksamheten. Vi arbetar för allas rätt till utbildning av god kvalitet, både i Sverige och internationellt. Vi arbetar också för att stärka fackliga, och andra mänskliga rättigheter för lärare i hela världen.

Det är Global Campaign for Education som står bakom kampanjveckan. Sveriges Lärare är medlem i Global Campaign for Education både som organisation och genom Education international (EI).

Tidigare föreläsning – 26 april

Agenda 2030 för hållbar utveckling

Hur kan vi nå de globala målen? Onsdag 26 april föreläste Olof Gränström om hur det ser ut i frågor kring barnfattigdom, utbildning och barns livsvillkor. 

Engagera dig

Ditt engagemang i internationella frågor är oerhört viktigt. I Sveriges Lärare kan vi hjälpa dig att utveckla det.

Så är läget i världen

Fackföreningsinternationalen ITUC ger ut årliga rapporter över situationen för arbetstagare och fackligt aktiva. I Sverige är det Union To Union, vår gemensamma biståndsorganisation, som sammanställer materialet på svenska.

Så agerar vi när fackliga rättigheter kränks

Sveriges Lärare agerar när vi får in en uppmaning från vårt världsfack Education International. Så fort som det bara går skriver vår ordförande under ett protestbrev som sedan mejlas till det berörda landets myndigheter.

Frågor & svar