"Min mentor betydde allt för mig"

Ditte Skoglund, grundskollärare i Helsingborg, delar med sig av sina bästa tips till dig som är ny lärare. Hennes första råd är att du ska prata med rektorn om att få en mentor.

Första året som nyexaminerad lärare är ofta både roligt och omtumlande. Med en mentor får du vara ny på jobbet och någon att ställa alla frågor till.

Går inte att vara helt förberedd

Ditte Skoglund, idag grundskollärare på Fridaskolan i Helsingborg, började jobba på sin gamla VFU-skola efter examen. Det hade sina fördelar.

– Jag hade koll på allt från var kaffemaskinen står, till vad kollegorna hette och kände mig snabbt som en i gänget.

Samtidigt fanns det saker som inte gick att vara riktigt förberedd på nu när lärarjobbet var på riktigt.

– Allt från alla inloggningar till alla lärplattformar till mer allvarliga frågor som hur jag ska göra för att inte ta med mig jobbet hem.

Bad om att få en mentor

Hon bad rektorn om att få en mentor sitt första år, precis som lagen föreskriver. Det blev en erfaren kollega med uppdraget att svara på alla frågor och ge konkreta råd. Frågor som: Hur ska man hantera känslomässigt att ett barn far illa? Vad ska man göra när föräldrar är missnöjda?

– Min mentor var alldeles avgörande för att jag skulle få en bra start i yrket. Med henne kunde jag prata om allt från valet av mattebok till de där tunga, allvarliga ämnena. Det var skönt, och den starten önskar jag alla.

Dittes viktigaste råd till dig

  • Se till att du får en mentor, och att tid finns vikt för det i schemat för både dig och mentorn.
  • Ta hjälp av kollegorna. Ställ alla frågor. Det går inte att veta vad till exempel alla förkortningar betyder - du måste få vara ny.
  • Ta stöd av facket. Det kanske finns ett ombud på arbetsplatsen? Annars kan du vända dig till den lokala föreningen med frågor om till exempel arbetsmiljö.

För dig som är nyexad

Gymnasieskola - porträtt

Stöd på första jobbet

Vi vill att du ska få bästa tänkbara start på ditt lärarliv. Därför har vi ett unikt erbjudande för dig som snart tar examen. Om du är studentmedlem i Sveriges Lärare när du tar examen sparar du 980 kronor på medlemsavgiften första sex månaderna som nyexaminerad lärare.

Introduktionsperiod

Grundskola - övrigt

Du har rätt att få en mentor

Enligt skollagen ska du som är ny lärare få en introduktionsperiod med en mentor och en plan. Läs om hur det ska fungera och hur du gör om du inte får det du har rätt till.

Frågor & svar