Arbetstid för lärare med semestertjänst
Du som har semestertjänst arbetar hela året förutom när du har semester. Alla arbetsuppgifter ska rymmas inom din arbetstid, inklusive planeringstid och kompetensutveckling.
Semestertjänst är den vanligaste arbetstidsregleringen för lärare i förskola och fritidshem, studie- och yrkesvägledare och skolledare.
Ordinarie heltid är vanligtvis 40 timmar per vecka och minst 25 dagars semester per år. Arbetstidsreglerna utgår från arbetstidslagen men varierar mellan olika kollektivavtal och är ofta anpassade till olika verksamheter.
Kontakta gärna Sveriges Lärare lokalt om du har frågor om exempelvis flextid och halv- eller klämdagar.
Viktigt med ett personligt schema
Din arbetstid ska vara utlagd i ett personligt schema, som anger när du börjar och slutar varje dag. Det är alltså inte elevernas schema eller förskolans öppettider. Ändringar i schemat ska vanligtvis ges minst två veckor i förväg.
Schemat ska även visa när du har rast, det vill säga den ledighet om minst 30 minuter som du har rätt till efter högst fem timmars arbete.
Du kan jobba olika många timmar olika veckor, men timmarna ska fördelas så jämnt som möjligt. Din veckoarbetstid är då ett genomsnitt av ett antal veckor, som kallas beräkningsperiod. Exempelvis har det kommunala kollektivavtalet begränsningsperioder på 16 veckor då arbetstiden ska vara högst 40 timmar/vecka i snitt.
Ha en dialog
Du ska ha inflytande över schemaläggningen, men schemat måste vara godkänt av chefen. Annars blir det svårt att följa upp eller avgöra när eventuell övertid börjar. Ett schema kan hålla sig inom lag och avtal, men fungera illa för en individ på grund av familjesituation eller hälsa. Dessa saker ska din chef ta hänsyn till när ditt schema bestäms.
Det mesta löser sig med en god dialog mellan chef och medarbetare, men ta kontakt Sveriges Lärare om ni inte kommer överens.
Planeringstid ska stå med i schemat
Alla arbetsuppgifter ska rymmas inom schemat, även planering, utvecklingsarbete, kompetensutveckling, personalmöten etc. Det ska finnas tillräcklig tid för ställtid samt för- och efterarbete.
Kan finnas förtroendearbetstid
Lärare med semestertjänst kan ha ett visst mått av förtroendearbetstid, om det kommits överens om i ett lokalt kollektivavtal eller i ett individuellt anställningsavtal.
Det är viktigt med tydlighet och dialog om vilka arbetsuppgifter som förväntas skötas under förtroendearbetstiden.
Din kontakt
Sveriges Lärare nära dig
Sveriges Lärare finns över hela landet och vilken lokalförening du tillhör beror på var du jobbar. Om du loggar in med BankID på Mina Sidor kan du se din lokalförening och vem som är ombud.
Bättre villkor
För dig som är förskollärare
Vilken lön har andra förskollärare? Hur ser rätten till planeringstid ut och hur kan vi tillsammans förbättra villkoren?
Medlemsförmån
Experthjälp när du behöver det
En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig till oss!