Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Allt du vill veta om lärares löner

Vad tjänar lärare? Har jag rätt till lönesamtal? Hur kan jag få upp min lön? Vi går igenom hur lönesättningen fungerar, vad du har rätt till och ger dig våra bästa tips.

Tips

Grundskola - övrigt

Så kan du höja din lön

Dags för årets lönesamtal? Skaffa dig en plan på kort och lång sikt. Förbered dig genom att följa våra checklistor inför, under och efter. 

Få koll

Gymnasieskola - övrigt

Vad tjänar lärare?

Idag tjänar de flesta lärare mellan 30 000 och 45 000 kr per månad, vilket är lägre än andra akademikeryrken. Lärare har det viktigaste yrke som finns och det ska speglas på lönen!

Avtalsrörelsen

Johanna Jaara Åstrand - förbundsordförande

Lärarlönerna ska följa det nya märket

Sveriges Lärare förväntar sig att lärarnas löneökningar hamnar i nivå med märket på 7,4 procent under 2023 och 2024. ”Det ligger i arbetsgivarnas intresse”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare.

Lönestatistik

Grundskola - övrigt

Se hur du ligger till

Har jag rätt lön? Vad kan jag tjäna om jag börjar jobba i en annan kommun? Jämför i vårt verktyg Min lön där vi samlat marknadens bästa lönestatistik.

Vad gäller dig?

Förskola - gruppbild

Många svar finns i ditt avtal

Hur och när lönerevisionen sker varierar mellan olika kollektivavtal. Se vad som gäller i just ditt avtal.

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Trygghet för fler

Högskola - övrigt

Värva en kollega – få en Sverigecheck!

Var med och skapa trygghet för fler genom att värva en kollega till Sveriges Lärare. Du som värvar får en Sverigecheck på 100 kr. Din kollega får 300 000 kollegor i ryggen.

Frågor & svar