Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Allt du vill veta om lön

Vad tjänar lärare? Har jag rätt till lönesamtal? Hur kan jag få upp min lön? Vi går igenom hur lönesättningen fungerar, vad du har rätt till och ger dig våra bästa tips.

Lönestatistik

Grundskola - övrigt

Se hur du ligger till

Har jag rätt lön? Vad kan jag tjäna om jag börjar jobba i en annan kommun? Jämför i vårt verktyg Min lön där vi samlat marknadens bästa lönestatistik.

Kolla in våra tips

Högskola - övrigt

Checklista inför lönesamtalet

Dags för årets lönesamtal? Skaffa dig en plan på kort och lång sikt. Förbered dig genom att följa våra checklistor inför, under och efter. 

Lärarpodden

Medarbetare - Kansli

Höj lönen utan att byta jobb!

Lärarpodden har träffat löneexperterna Robert Nilsson och Anders Öberg. Det blev ett inspirerande samtal om hur du kan gå tillväga för att få upp lönen.

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning. 

Förhandlingar pågår!

Kollektivavtalet som ska gälla efter mars 2024 är ännu inte klart för dig inom kommun, region eller Sobonaföretag. Det innebär att du och din chef kan påbörja samtalet om din arbetsprestation, men ni ska inte sätta några siffror.

Vad gäller dig?

Förskola - gruppbild

Många svar finns i ditt avtal

Hur och när lönerevisionen sker varierar mellan olika kollektivavtal. Se vad som gäller i just ditt avtal.

Få koll

Gymnasieskola - övrigt

Vad tjänar lärare?

Idag tjänar de flesta lärare mellan 30 000 och 45 000 kr per månad, vilket är lägre än andra akademikeryrken. Lärare har det viktigaste yrke som finns och det ska speglas på lönen!

Trygghet för fler

Högskola - övrigt

Värva en kollega – få ett presentkort!

Var med och skapa trygghet för fler genom att värva en kollega till Sveriges Lärare. Du som värvar får en Sverigecheck på 100 kronor. Din kollega får just sin första månad gratis, och betalar första avgiften i mars.

Frågor & svar