Tips till dig som jobbar extra som pensionär

Allt fler väljer att jobba extra efter att de gått i pension och på många förskolor, fritidshem och skolor är det välkommet att få ta del av erfarna lärares kompetens. Här kommer Sveriges Lärares tips till dig som tänker jobba extra som pensionär.

Förskola - porträtt

Din kompetens och din närvaro är eftertraktad

Passa på att förhandla dig till bra villkor! Många pensionärer som kommer in extra kan ställa höga krav på till exempel arbetstiderna.

Kom redan innan du påbörjar din anställning överens med arbetsgivaren om:

  • Lön
  • Arbetstider
  • Om du ska tjäna in tjänstepension
  • Vilken uppsägningstid du har (om du har en längre tidsbegränsad anställning)

Ska pensionen samordnas?

Kontrollera även med din tidigare arbetsgivare att din tjänstepension inte minskas när du arbetar (så kallad samordning).

Att det sker är ovanligt, men kan röra dig som gått i pension i förtid med en så kallad särskild avtalspension, eller om du haft sjukersättning sedan före 1998 och därför omfattas av ett äldre kommunalt pensionsavtal.

Om du arbetat hos en privat arbetsgivare och fått din ITP-tjänstepension slutbetald på grund av att du gått i pension tidigare, så bör du ta kontakt med Alecta istället för din tidigare arbetsgivare.

Deltidspension

Förskola - övrigt

Pensionär på deltid – så funkar det

För dig som vill trappa ner i slutet av ditt yrkesliv finns olika möjligheter till deltidspension. Det krävs dock att du är överens med din arbetsgivare.

Medlemsförmån

Högskola - övrigt

Kostnadsfria råd om din pension

Du som är medlem kan utan kostnad få hjälp med pensionsrådgivning och med att planera för dagen du går i pension.

Förhandlingschefen:

Medarbetare - Kansli

”Lärare ska inte behöva förlora på att jobba”

Sveriges Lärare kräver att regeringen ser över regelverket så att den som jobbar efter pensionen inte förlorar på det. Det ska gå att pausa uttaget av tjänstepensionen precis som med den allmänna pensionen.

Frågor & svar