Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Omställnings- och kompetensavtal hos statliga arbetsgivare

Du som är anställd hos en statlig arbetsgivare kan omfattas av kompetens- och omställningsförmåner.

Omställningsstöd vid uppsägning

Stödet kan vara en hjälp för dig att gå vidare i arbetslivet om du blivit uppsagd från ditt jobb på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Det kan även gälla för dig som har en visstidsanställning som inte förlängs. 

Omställningsstödet innebär exempelvis

  • rådgivning för att kartlägga dina kompetenser och möjligheter
  • avgångsersättning (AGE) som kompletterar a-kasseersättningen
  • kompetensstöden nedan

Kompetensstöd under anställning

Ny statlig ersättning!

Du som är mitt i yrkeslivet och vill studera för att stärka din ställning på arbetsmarknaden, kan från och med den 1 oktober 2022 ansöka hos CSN om att få ett statligt omställningsstudiestöd. Stödet kan just nu sökas för studier i Sverige som börjar 1 januari – 30 juni 2023. 

Det statliga stödet är 80 procent av lönen, men räknas på högst 26 600 kr per månad. CSN beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in och så länge de statliga pengarna räcker.

Kollektivavtalet kompletterar det nya statliga studiestödet och kan ge ersättning för den del av lönen som överstiger 26 600 kr. Det kallas för kompletterande studiestöd. 

Det finns även ett kortvarigt studiestöd för utbildningar som är kortare än en vecka, och en studieersättning för dig som är mellan jobb och över 40 år. 

Den rådgivning som nämns under omställningsstöd kan ges även om du inte är uppsagd. 

Trygghetsstiftelsen 

Hos Trygghetsstiftelsen kan läsa mer om vad som krävs samt ansöka om stöd. Trygghetsstiftelsen ägs av staten och fackförbunden inom statlig sektor. 

Frågor & svar