Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Hot och våld i skolan

Lärarfacken har genom åren, i rapporter och undersökningar, visat på en oacceptabel situation på alltför många skolor. Varje drabbad lärare är en för mycket.

Oron för att bli utsatt för hot och våld på arbetet är en psykisk belastning som påverkar arbetsmiljön och kvaliteten på arbetet negativt. Detta ska arbetsgivaren känna till och förebygga så mycket det bara går.

Vem som helst råka hamna i en hotfull eller våldsam situation. Om det händer är det bättre att vara förberedd än att bara bli rädd. Både skolan och du som lärare behöver i förväg ha tänkt igenom vad ni ska göra om något händer.

HANDLINGSPLAN

Referensorgan: Lärare i vuxenutbildningen

4 steg som förebygger hot och våld

Prata om hot och våld i arbetslaget för att förebygga att det sker och vara förberedda om det sker. Här finns vårt upplägg för APT på ämnet.

Nästan olycka

Arbete hemifrån vid sjukdom, förkylning, snuva, värktabletter, värk, näsduk, pappersnäsduk, VAB, Vabba, Vobba

Så anmäler du tillbud

Om det händer något på din arbetsplats som skulle kunna leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall, ska du anmäla ett tillbud till arbetsgivaren. Allt för att undvika att fler råkar illa ut.

Kurs för medlemmar

Lärarstudenter Stockholms universitet.
Erik Löfgren.

Kurs för medlemmar

Hur kan skolan arbeta för en trygg grund i skolmiljön?

I kursen "Förebygg hot och våld" får du praktiska tips för att stärka det förebyggande arbetet på arbetsplatsen. Kursen ingår i ditt medlemskap och du kan gå den direkt i din webbläsare när det passar dig! 

Guide

Täby Enskilda Gymnasium TEG.

Guide

Om du blir utsatt för hot och våld

Om du eller en kollega blir utsatta för psykiskt eller fysiskt våld på jobbet ska du anmäla det till arbetsgivaren som gör en arbetsskadeanmälan. Det kan även finnas skäl att göra en polisanmälan.

Frågor & svar