Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Tipsen när du studerar på distans

En fjärdedel av landets lärarstudenter läser till lärare på distans och antalet har fördubblats de senaste åren. Få koll på vad du har rätt till och ta del av expertens tips!

Högskola - övrigt

Att läsa på distans är ett sätt för många att finansiera sina studier genom att jobba samtidigt, eller att helt enkelt få familjelivet att gå ihop. Men vad gäller och vad är viktigt att tänka på?

Så här går det till

  • När du blivit antagen så registrerar du dig på distans. Sedan följer du en studieplan med kurslitteratur, föreläsningar du ska följa, inlämningar och hemtentor.
  • Utbildningarna finns på både hel- och deltid. Om du jobbar samtidigt som du studerar på heltid får du räkna med att stora delar av din fritid går åt till studierna. Tänk till i förväg om det kan fungera för dig!
  • Det är en annan studieteknik som krävs än när du läser på campus. Finns ett lärcenter hos dig? Då kan du plugga där med andra studenter, och till exempel se på distansseminarier tillsammans.
  • Det har samma rättigheter som den som studerar fysiskt på plats på högskolan. Lärosätet ska kunna erbjuda en form där du får det du behöver för att ta lärarexamen.
  • Undantaget är VFU:n där det kan hända att du behöver lösa din VFU-placering på egen hand, och sätta dem i kontakt med ditt lärosäte. Nyligen har regelverket förtydligats så att även du som är distansstudent ska ha rätt att genomföra VFU nära din bostadsort, men det är inte säkert att alla lärosäten har rutiner för detta på plats ännu.

Fem vanliga frågor från distansstudenter

Tre förslag från Sveriges Lärare

Sveriges Lärare driver att förutsättningarna för landets distansstudenter ska bli bättre.

  • Utvärdera och utveckla distansstudieformen mer än vad som görs idag.
  • Skapa ett system för VFU-placering av studenter som läser på distans.
  • Närträffar behövs för att säkerställa kvaliteten, men kan kompletteras med utvecklade digitala former och lärcentra.  

"Regelverket är glasklart, det ska inte vara någon skillnad att läsa till lärare på distans eller direkt på campus."

Per Båvner

Expert lärarutbildningen, Sveriges Lärare

Läs mer

Högskola - övrigt

Preppa för din VFU!

Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, är en viktig del inför ditt yrkesliv. Här får du råd kring hur du förbereder dig på bästa sätt och vad du kan göra om det inte blir som det borde vara.

Att vara lärarvikarie

Förskola - övrigt

Ska du jobba extra under studietiden?

Många jobbar extra som lärarvikarie under studietiden. Om du gör det har du rätt till anställningsavtal och bra villkor. Här får du fler tips på vad som är bra att tänka på när du jobbar och studerar samtidigt.

Frågor & svar