Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Så ska din introduktionsperiod fungera

Kvinnlig lärare med rosa slöja, hijab, tillsammans med elever i klassrum.

Du som är ny lärare har rätt till en introduktionsperiod med en mentor och en plan. Prata med din rektor om det, och om du inte får rätt förutsättningar – hör gärna av dig till oss.

Du som är nyexaminerad lärare har rätt till en bra introduktion i yrket. Du ska få vara ny en period och ha en mentor som bollplank.

Forskning visar att den som fått en bra start trivs bättre som lärare och stannar kvar längre i yrket. Därför står det i skollagen att du har rätt till en introduktionsperiod under ett år.

Minst ett läsår

En introduktionsperiod ska vara minst ett läsår och får genomföras under en eller flera anställningar.

Om du inte har en tjänst på heltid, eller om du har varit frånvarande stora delar av introduktionsperioden, ska du istället få genomföra den under en längre period.

Du har rätt till en mentor

Under året har du rätt till en mentor som ska ge stöd i din professionella utveckling.

Mentorn ska vara legitimerad, ha erfarenhet av arbete som lärare eller förskollärare och så långt det är möjligt ha samma behörighet som du. Det är också önskvärt att mentorn genomgått en mentorsutbildning.

Både du som är nyexaminerad och den som är mentor ska ha tid för introduktionen. Hur den ska rymmas inom ramen för ordinarie arbetstid ska framgå i upplägget av introduktionsperioden.

Det här ska du få stöd med

Du ska få stöd att planera och genomföra:

  • undervisning,
  • utvecklingssamtal,
  • bedömning,
  • dokumentation.

Det är även viktigt att du får träna förmågan att leda, bemöta elever och samverka med andra – till exempel föräldrar.

Om du behöver hjälp

Alla får inte en introduktionsperiod trots att det står i skollagen och trots att vi vet att det är bra på så många sätt.

Om du stöter på problem får du gärna vända dig till vårt ombud på din arbetsplats, din lokalförening eller kontakta oss.

MEDLEMSFÖRMÅN

Andreas Lavett rådgivare på Sveriges Lärare.

MEDLEMSFÖRMÅN

Vi finns här för dig! 

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig! 

Sök bland frågor och svar Kontakta oss

FÖRSTA ÅRET

Ung leende kvinna och man under lektion - föreläsning.

Nätverk för nya lärare

Här diskuterar vi allt från lektionstips till mentorsfunderingar. Gemensamt för oss alla är att vi är inne på våra första år som lärare.

Gå med i vårt nätverk!

LEKTIONSBANKEN

Tove Green (gul kofta), Maja Westerlund, lärare (svart tröja m blommor), Anna Ejdre, förskollärare (glasögon), Annika Åkerstedt, förskollärare (nyckelband om halsen), Henrik Lundén, pedagog (fredagsmys)

"Grej of the day"-tips

I Lektionsbanken kan du hitta praktiska tips till din undervisning från förskoleklass upp till årskurs 9. Tipsen är skapade av lärare.

Till Lektionsbanken
Frågor & svar