Bra att veta som ny studentmedlem

Nu börjar resan mot världens viktigaste jobb och vi är med dig hela vägen. Med allt från studentfackliga utbildningar och rådgivning till pizzakvällar och inspirationsföreläsningar.

Välkommen som ny studentmedlem. Vi hoppas att du kommer att få riktigt kul med mycket inspiration på vägen mot ditt första jobb.   

Du kan sätta igång och använda ditt medlemskap direkt. Som studentmedlem får du:  

Svar om VFU och vikariat 

Det snurrar säkert en mängd frågor. Snart är det dags för din första VFU-period, om du inte redan varit ute, vad är det som gäller egentligen? Och kanske är du intresserad av att vikariera som lärare eller studie- och yrkesvägledare under tiden du studerar – men vad borde man tänka på då?

Det är lugnt - vi har svar på dina frågor. Ring oss på 077-515 05 00 eller använd kontaktformuläret på “Mina Sidor” och ställ din fråga. 

Någon att fråga om framtiden 

Du kan också alltid höra av dig om du undrar något om ditt framtida yrke. Vi hjälper dig få koll och svar - vad du har rätt till och vad dina skyldigheter är. Men du kan också få förstklassig hjälp och pepp inför din första löneförhandling när det väl är dags.  

Engagera dig och träffa andra studenter 

Som studentmedlem kan du engagera dig i Sveriges Lärarstudenter som är Sveriges Lärares studerandeförening. Sveriges Lärarstudenter arbetar för att studietiden och att förskollärar-, lärar- och vägledarutbildningarna ska bli så bra som möjligt, för ett hållbart yrkesliv och för en förskola och skola i världsklass! 

Vem som helst kan bli aktiv. Det krävs inga förkunskaper, utan du lär dig mer genom att engagera dig. Läs mer om hur du kan engagera dig här!

Använd förmånerna!  

Du har omedelbar tillgång till våra medlemsförmåner. Som studentmedlem får du bland annat rabatt på allt från litteratur till resor och träning. Du får också möjlighet att teckna en studentförsäkring som ger dig trygghet under studierna.  

Dessutom ingår alltid tidningen Vi Lärare i medlemskapet, som ger dig den bästa inblicken i ditt framtida jobb. 

Frågor och svar om ditt studerandemedlemskap

Ja! Det kostar inget att vara medlem under hela din studietid.

När du tar examen, och du vill fortsätta vara medlem, så får du dessutom rabatt på medlemsavgiften första sex månaderna. Du behöver inte göra någonting om du vill fortsätta vara medlem efter examen. 

Som studentmedlem har du tillgång till de flesta av våra förmåner. Listan är lång och handlar om allt från rabatter till inspiration. 

Utforska dina medlemsförmåner 

Dessutom: genom att logga in på webbplatsen har du till gång till allt innehåll till skillnad från den som inte är medlem. 

Studentförsäkringarna är gratis första tre månaderna. Sedan behöver du aktivt välja om du ska ha kvar dem eller inte. Vill du inte ha kvar dem behöver du inte göra någonting alls. Läs mer om försäkringarna här.

En studerandemedlem som kontaktar Sveriges Lärare har rätt att ställa frågor och få information och rådgivning om exempelvis sina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare, om lagar och avtal och så vidare.  

Gällande VFU är det universitet/högskola som bär ansvaret under VFU.  

Blir det problem under VFU:n ska du i första hand prata med din handledare. Är det handledaren som är problemet så hör av dig till kursansvarig på ditt lärosäte. Får du ändå inte hjälp kan du kontakta studentkåren på ditt lärosäte. De är skyldiga att hjälpa dig kostnadsfritt, utan att lämna ut ditt namn till de andra parterna i en eventuell konflikt. 

Studerandemedlem på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) kan dock beviljas visst stöd och upplysningar i frågor som rör förhållanden i anställningen i verksamhet som ligger inom förbundets verksamhetsområde. 

Sveriges Lärare kan inte företräda dig om någonting händer på ditt lärosäte - den typen av ärenden sköts alltid av studentkåren. 

Skulle du arbeta mycket som exempelvis lärarvikarie under dina studier så finns en möjlighet att betala för ett utökat fackligt stöd. Som student och yrkesverksam får du, för 140 kronor/mån, samma fackliga stöd som yrkesverksamma medlemmar.  

Sveriges Lärare kan inte företräda dig gentemot en arbetsgivare om du inte väljer det utökade fackliga stödet.  

Missförhållanden på lärosäten sköts alltid av studentkåren.

Du har alltid rätt att ringa oss och få rådgivning och bolla med oss kring lösningar.

Men som fackförbund kan Sveriges Lärare endast ge fackligt stöd, så som exempelvis förhandlingar eller juridisk hjälp, till arbetstagare gentemot en arbetsgivare. Fackligt stöd är således det stöd som man som fackligt ansluten har rätt till i sin yrkesroll på en arbetsplats.  

Sveriges Lärare och Sveriges Lärarstudenter jobbar hela tiden för att påverka för att lärarutbildningarnas kvalitet ska bli bättre. Det är ett långsiktigt arbete som görs på många olika arenor. Däribland via politikermöten och debattartiklar. Hör gärna av dig till Sveriges Lärarstudenter om du skulle vilja vara aktiv i påverkansarbetet.  

Lärarstudent

Skandinaviska Enskilda Banken

Alla dina medlemsförmåner

Som studentmedlem får du tillgång till fina medlemsförmåner. Bland annat rabatt på allt från litteratur till resor och träning. Dessutom ingår alltid tidningen Vi Lärare i medlemskapet, som ger dig den bästa inblicken i ditt framtida jobb.

Mer läsning

Högskola - övrigt

Preppa inför din VFU

Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, är en viktig och spännande del på din väg mot att bli lärare. Här får du råd kring hur du förbereder dig på bästa sätt och vad du kan göra om det inte blir som det borde vara.

Vi tillsammans

Högskola - porträtt

Så fungerar Sveriges Lärarstudenter

Vilka sitter i styrelsen? Hur bestämmer vi vilka frågor vi driver tillsammans? Läs om hur du med ditt medlemskap kan vara med och påverka din utbildning och ditt framtida yrke.

Frågor & svar