Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Checklista före, under och efter ditt lönesamtal

Ditt lönesamtal är ett viktigt tillfälle att påverka din lön som lärare – så här kan du förbereda dig för att få en lön att vara nöjd med.

Inför lönesamtalet

Här är våra tips på vad du kan förbereda innan du har ditt lönesamtal. Via flikarna ovan hittar du fler tips under och efter lönesamtalet.

1. Beskriv dina uppdrag, ansvar och arbetsinsatser

Ta utgångspunkt i ditt uppdrag, verksamhetens mål och lönekriterier för att på ett konkret sätt beskriva vad och hur du gjort för att bidra till verksamheten.

Ta inte för givet att chefen vet allt. Det som är självklart för dig att du gör är inte alltid självklart för chefen. Beskriv det du gör i din vardag på ett konkret sätt för att stämma av att ni har samma syn och utgår från samma verklighet. 

Kolla dina anteckningar från tidigare löne- och medarbetarsamtal, hur lönekriterierna ser ut och om Sveriges Lärare och arbetsgivaren kommit överens om något speciellt inför årets lönesamtal. Utgå från de uppdrag, ansvar, förutsättningar och mål som du och din chef kommit överens om och de du faktiskt har och beskriv

  • hur du utfört dina arbetsuppgifter
  • något du är särskilt stolt över
  • om du har fått eller utfört arbetsuppgifter utöver de överenskomna
  • om du har tagit ett särskilt ansvar för någon del av verksamheten
  • hur du har bidragit till att utveckla verksamheten
  • det du har gjort bra och blivit bättre på
  • de mål du har uppnått

Påminn dig om vilka uppdrag och förutsättningar ni planerade vid årets början. Om de har förändrats behöver det beskrivas för att visa varför något inte hunnits med som planerat eller att du gjort något utöver det förväntade.

Prata med ombudet

Löneprocessen hanteras olika hos olika arbetsgivare. Arbetsplatsombudet kan ge besked om hur det ska gå till hos er.

2. Kolla lönestatistiken

I verktyget Min lön finns den bästa lönestatistiken för lärare. Du som medlem kan du se din löneutveckling och hur du ligger till lönemässigt jämfört med andra i samma yrkesgrupp.

Prata också med ditt ombud eller förening om hur du får koll på aktuella marknadslöner och bilder av lönestrukturen på just din arbetsplats.

Din lön kan inte ensam spegla det du gör. Det görs i ett sammanhang, din lön jämförd med andras på skolan, i regionen och jämfört med andra yrken. Skaffa dig koll på statistik om ditt löneläge och om marknadslöner.

3. Formulera frågor, mål och förslag

Skriv ner sådant som du vill samtala med din chef om kring lönen, exempelvis vilken lönenivå du siktar på inom några år och samtala om vad som konkret krävs från dig för att nå dit.

  • Tänk igenom vad du vill uppnå i samtalet, frågor, argument, möjliga motargument etc.
  • Sätt en siffra på den lön du vill uppnå. Det är en bra utgångspunkt för samtal om ditt uppdrag, din nya lön och din löneutveckling på sikt.
  • Om du har en låg lön som inte speglar dina arbetsinsatser och tidigare lönesamtal är det ett fel i lönestrukturen som bör rättas till utanför den årliga lönerevisionen. Har ni samma bild? Vad ska göras och när?
  • Har du förslag om kompetensutveckling, förändring av arbetsuppgifter, karriärmöjligheter med mera - förbered dem.

Gör ett genrep, gärna med någon du litar på. Som medlem kan du också få personlig lönecoachning.

4. Testa dina argument

  • Tänk igenom hur du ska agera under samtalet
  • Gör ett genrep, framför spegeln, kameran eller någon du litar på
  • Testa dina beskrivningar, argument och frågor.
  • Använd din möjlighet att ta en personlig lönecoachning via Sveriges Lärare.

Vad gäller dig?

Förskola - gruppbild

Många svar finns i ditt avtal

Hur och när lönerevisionen sker varierar mellan olika kollektivavtal. Se vad som gäller i just ditt avtal.

Din kontakt

Grundskola - porträtt

Sveriges Lärare nära dig

Sveriges Lärare finns över hela landet och vilken lokalförening du tillhör beror på var du jobbar. Om du loggar in med BankID på Mina Sidor kan du se din lokalförening och vem som är ombud.

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Frågor & svar