För dig inom privat sektor
I Sveriges Lärare finns det riksorganisation eller riksföreningar för dig som arbetar i privat sektor.
Riksföreningar
Arbetar du hos någon av följande arbetsgivare/koncerner tillhör du den riksföreningen. Riksföreningar finns för närvarande hos:
- Academedia
- Amerikanska gymnasiet
- Bergslagstekniska
- Cedergrenska
- Eruditia AB
- Fridaskolorna
- Futuraskolan
- Internationella Engelska skolan, IES
- Jensen Education
- Kunskapsskolan
- Lärande i Sverige AB
- Magelungen
- Medborgarskolan Stockholm
- Prolympia
- Stadsmissionens skolstiftelse Grillska
- Viktor Rydberg
- Svenska kyrkan
- Thoréngruppen
- Utbildningspedagogik Sverige, UP
- Watma Education
Folkhögskola
Arbetar du på en folkhögskola tillhör du Riksföreningen Folkhögskola.
Riksorganisation privat sektor
Tillhör du inte någon av riksföreningarna ovan tillhör du istället Riksorganisation privat sektor.
Vår lokal organisation
Medlemmar som har sin anställning inom privat sektor utgör tillsammans Riksorganisation för privat. Medlemmar som har sin anställning inom statligt avtalsområde eller inom motsvarande verksamhetsområde utgör tillsammans Riksorganisation stat och andra sektor. Riksorganisationerna har nationell omfattning och leds av en styrelse som väljs av medlemmarna.
Styrelserna utses på årsmötet under våren 2023.
Det finns redan ett antal riksföreningar i Sveriges Lärare. Men det finns möjligheter att starta fler. Är ni en grupp medlemmar som har samma arbetsgivare, eller en gruppering av arbetsgivare, kan ni ansöka om att bilda en ny riksförening. En fördel med en riksförening kan vara att ni får arbeta fackligt med kollegor som har liknande situation och att ni får möjlighet att jobba fackligt närmare verksamheten.
Arbetsplatsombud
Arbetsplatsombudet har mandat att företräda förbundet i förhandlingar gentemot arbetsgivare på den egna arbetsplatsen och representera medlemmarna vid lokal samverkan på arbetsplatsen.
Arbetsplatsombud kan också på medlems initiativ bistå medlem i samtal med arbetsgivaren.
Skyddsombud
Skyddsombud, har mandat att i arbetsmiljö- och skyddsfrågor företräda medlemmarna gentemot arbetsgivare på den egna arbetsplatsen och att representera medlemmar vid lokala arbetsmiljöfrågor eller samverkan på arbetsplatsen.
Finns det flera skyddsombud på arbetsplatsen ska ett av dem utses till huvudskyddsombud.
Arbetsplatsråd
Finns det mer än en förtroendevald på arbetsplatsen utgör dessa tillsammans ett arbetsplatsråd. Arbetsplatsrådets syfte är att diskutera frågor samt samordna uppdrag och verksamhet på arbetsplatsen. Arbetsplatsrådet ska inom sig komma överens om vem som ansvarar för vilka områden på arbetsplatsen och hur samarbete sker.
Förhandlingsombud
Förhandlingsombud, väljs av ordinarie årsmöte eller utses av riksorganisationens/riksföreningens styrelse bland dem som redan innehar ett förtroendeuppdrag inom föreningen, på initiativ av riksorganisationens/riksföreningens styrelse eller på förslag från skolformsföreningar eller annan förening. Förhandlingsombud kan även väljas vid extra årsmöte.
Ni som tidigare haft en klubb på arbetsplatsen bildar i Sveriges Lärare istället ett arbetsplatsråd. Arbetsplatsrådets syfte är att diskutera frågor samt samordna uppdrag och verksamhet på arbetsplatsen, precis som klubbstyrelsen gjorde tidigare. Arbetsplatsrådet ska inom sig komma överens om vem som ansvarar för vilka områden på arbetsplatsen och hur samarbete sker.
Som arbetsplatsråd har ni samma rätt företräda medlemmar i förhandlingar med arbetsgivaren. Ni behöver inte hålla årsmöte men ska arrangera minst ett medlemsmöte under året. På mötet väljs arbetsplatsombud, skyddsombud och eventuella andra uppdrag, som tillsammans bildar arbetsplatsrådet.
En riksorganisationen eller en riksförening kan inrätta skolformsföreningar. Till exempel:
- Sveriges Lärare i förskolan
- Sveriges Lärare i grundskolan
- Sveriges Lärare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen
- eller andra föreningar som medlemmarna efterfrågar
Riksorganisationens/riksföreningens styrelse kan också inrätta nätverk inom riksorganisationen/riksföreningen för specifika frågor och medlemsgrupper. Nätverkens syfte är att samla engagemang och utbyta erfarenheter.
Även förhandlingsmandat kan delegeras till en sådan förening.
Det fackliga arbetet tar alltid avstamp på arbetsplatsen. Som arbetsplats- eller skyddsombud kan du vara med att påverka. Läs mer om hur du blir ombud i Sveriges Lärare.