Avstängning från kommunalt arbete
Arbetsgivare inom kommun, region och Sobona kan vid vissa allvarliga fall stänga av en medarbetare, med eller utan lön. Reglerna styrs av kollektivavtalet. Privata arbetsgivare har inte samma möjligheter att stänga av medarbetare.
Avstängning ska endast göras i syfte att skydda, inte bestraffa. Arbetsgivaren får alltså inte använda avstängning som en disciplinär åtgärd för att påpeka att medarbetaren har gjort något fel.
Innan avstängning görs ska arbetsgivaren överlägga med Sveriges Lärares lokalförening, om medarbetaren är medlem.
Bibehållen lön i de flesta fall
Avstängning görs med bibehållen lön, om det inte finns särskilda skäl. Det kan vara att medarbetaren är på sannolika skäl misstänkt för brott som kan medföra fängelse eller bevisligen har begått ett allvarligt tjänstefel.
Tre anledningar till avstängning
I kollektivavtalet finns tre anledningar till avstängning:
1. Tillfällig avstängning vid nödsituation
Detta får bara ske under en kortare tid, sällan mer än en dag, och ska bero på en akut nödsituation för att undvika fara eller för att upprätthålla ordningen på arbetsplatsen.
Exempelvis om medarbetaren uppträder berusad eller våldsamt. Arbetsgivaren får då skicka hem medarbetaren för att skydda de som är kvar på arbetsplatsen.
2. Avstängning för att förhindra smittspridning
Ett sådant exempel kan vara när en medarbetare har haft vinterkräksjuka och "för tidigt" anser sig frisk och har för avsikt att återgå i tjänst. Det är också möjligt för arbetsgivaren att beordra arbete hemifrån.
I fall som rör just vinterkräksjuka behöver arbetsgivaren inte förhandla med Sveriges Lärare innan avstängningen. Det behövs dock i alla andra fall.
3. Andra skäl till avstängning
Om det finns andra “vägande skäl” kan arbetsgivaren stänga av medarbetaren, till exempel under tid som arbetsgivaren utreder en allvarlig incident.