Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Så löneförhandlar du inför första jobbet

Första löneförhandlingen är viktig för din framtida lönenivå. Förbered dig med våra bästa förhandlingstips. Bra att veta: Det finns inga ingångslöner för nyexaminerade lärare eller studie- och yrkesvägledare även om arbetsgivaren hävdar det. 

Det är vid anställningstillfället du har bäst möjligheter att påverka din lönenivå. Ha det i bakhuvudet och förbered dig med våra tips. 

Några råd till att börja med

  1. Ge dig själv en starkare förhandlingsposition genom att söka flera jobb samtidigt.
  2. Kom förberedd till anställningsintervjun och löneförhandlingen. 
  3. Kolla lönestatistik, marknadsläget och tänk igenom ditt löneanspråk. 
  4. Vänta med att lämna löneanspråk tills du vet mycket om jobbet och helst tills du erbjuds det.
  5. Börja inte en anställning utan att ha gjort upp om lönen skriftligt.

Våra bästa förhandlingstips!

Arbetsgivarna behöver dig

Som nyexaminerad lärare har du en bra lärarutbildning i bagaget med fräscha kunskaper om pedagogik och läraryrket. Det är något som arbetsgivarna efterfrågar och en arbetsgivare som vill anställa dig måste få dig att välja just den arbetsplatsen.

Det finns inga ingångslöner 

När Sveriges Lärare har kollektivavtal gäller individuell lönesättning. Det betyder att du och arbetsgivaren kommer överens om lönen i en förhandling utifrån din kompetens, erfarenhet och det du anställs för att göra. 
 
Ta därför reda på så mycket du kan om jobbet du sökt, din blivande arbetsplats och löneläget. Då blir det lättare att begära en lön som känns rätt för dig, och som du kan vara nöjd med.  

 

"En bra lön är viktig både för dig och svensk skola. Dina kollegor har bättre möjligheter att få upp sina löner om du kommer in på en hög lön!  "
Robban Nilsson Löneexpert, Sveriges Lärare

Snart examen

Högskola - övrigt

Gå vår populära kurs

Få en bra start på karriären med onlinekursen "Inför första jobbet". Vi går igenom allt från löneförhandlingen till vad du ska fråga innan du skriver på. Öppen även för dig som inte är medlem. 

Första jobbet

Högskola - porträtt

Är du ny lärare?

Då har du bland annat rätt till att få en introduktionsperiod för att komma in i yrket på ett bra sätt. Läs mer om det och annat som är bra att ha koll på när du söker första jobbet.

För medlemmar

Vi kan granska avtalet 

Läs igenom anställningsavtalet så att det innehåller det ni kommit överens om. Du kan alltid be någon från Sveriges Lärare att granska avtalet innan du skriver på. 

Examenserbjudande

Högskola - övrigt

Därför ska du bli medlem före examen

Alla studentmedlemmar får automatiskt del av vårt unika examenserbjudande med rabatt på avgiften första halvåret. Du sparar 980 kronor, och får stöd och trygghet på första jobbet.

Frågor & svar