Fremia Skolor, förskolor, fritidshem
Avtalet gäller 2021-09-01 till och med 2023-08-31.
Detta kollektivavtal har Sveriges Lärare tecknat med arbetsgivarorganisationen Fremia. Gäller för lärare och studie- och yrkesvägledare som arbetar inom förskola, skola, fritidshem och vissa uppdragsutbildningar.
Kollektivavtal styr det mesta i din anställning och ger bättre förmåner än om bara lagstiftningen gällt.
Här har vi sammanfattat några av de viktigaste delarna som gäller just det här avtalsområdet. Hela kollektivet hittar du längst ner på sidan.
Kollektivavtalet i korthet
Individuell lönesättning med årlig översyn
Din lön ska vara sakligt grundad och spegla dina arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet. En löneöversyn ska genomföras varje år. Den nya lönen gäller från den 1 september och ska meddelas senast den 31 oktober.
Arbetsgivarens lönepolitik och lönekriterierna ska vara kända. Du ska veta hur du ska arbeta för att påverka din lön. Lönesamtalet med din chef lägger grunden för att individuell lönesättning ska fungera.
Ingen centralt angiven nivå
Det centrala kollektivavtalet innehåller inte några siffror för hur mycket lönerna ska öka. Hur mycket pengar som sätts av till årlig löneökning är en av de saker som diskuteras mellan arbetsgivaren och fackliga företrädare på arbetsplatsen. Finns det inga lokala företrädare sätts lönen mellan dig och din chef utifrån löneavtalets principer.
Missnöjd efter lönesamtalet?
Är du inte nöjd med motivering av din lön eller lönesamtalets kvalitet kan du begära ett förtydligande samtal med din chef. Ett sådant samtal ska begäras skriftligt senast en vecka efter första samtalet. Som medlem i Sveriges Lärare kan du ta med dig en facklig företrädare som extra stöd.
Läs mer
Läs gärna kollektivavtalets löneavtal och "Lönerevision - Praktisk handledning" (se nedan).
För dig med semestertjänst är den ordinarie arbetstiden högst 40 timmar per helgfri vecka, i genomsnitt under en fyraveckorsperiod.
För dig med ferieanställning i grund- eller gymnasieskola får årsarbetstiden vara högst 1 767 timmar per arbetsår. 1360 av dessa timmar får förläggas under högst 194 arbetsdagar under och i anslutning till elevernas skolår.
Resterande tid utgör förtroendearbetstid. När arbetsåret börjar och slutar bestämmer arbetsgivaren, men det ska göras i samråd med dig som anställd.
Arbetsgivaren kan komma överens om andra regler än de ovan, både med dig och/eller den lokala föreningen.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 4.
Semester tjänas in januari – januari varje år och du kan ta ut semester som du förväntas tjäna in under året.
I avtalet kallas detta för att intjänandeåret sammanfaller med semesteråret, vilket är löpande kalenderår. Utan kollektivavtal hade du inte haft rätt att ta ut betald semester förrän året efter att du har tjänat in dagarna.
Antalet semesterdagar är:
- 25 semesterdagar till och med det år du fyller 39 år
- 31 semesterdagar från och med det år du fyller 40 år
- 32 semesterdagar från och med det år du fyller 50 år
För dig som är lärare med Ferietjänst som fyller 40 respektive 50 år innebär att när sommarferien infaller får du fler dagar med semesterlönetillägg som är 0,8% av månadslönen per betald semesterdag.
För arbetstagare som har ferier ska semestern anses förlagd till tid räknad från den första vardagen av sommarferien. Sommarferien ska i normalfallet inte vara kortare än 35 kalenderdagar.
Du kan läsa mer i kollektivavtalet § 9.
Jul- och sommaruppehållet räknas som ferie enligt avtalet och du får då ferielön (som är densamma som månadslönen). Om du är ledig under andra lov får du vanlig lön.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 10.
Utgångspunkten är att allt arbete ska rymmas inom den ordinarie arbetstiden. Det gäller även förberedelse och efterarbete samt planering. Detta sker i samråd mellan dig och din arbetsgivare.
Vid planeringen bör tid avsättas för kompetensutveckling/utbildning.
För dig som har ferietjänst kan den reglerade arbetstiden fördelas mellan pedagogiskt arbete med elever, undervisning, gemensam planering, föräldramöten, utvecklingssamtal, informationsträffar och samordning av pedagogiska frågor med förskolan med mer.
Arbetsgivaren kan för enskild lärare, efter samråd med läraren, begränsa tiden för pedagogiskt arbete med eleverna, till förmån för andra arbetsuppgifter.
Inom den reglerade arbetstiden för dig med ferietjänst avsätts och samlas tid för kompetensutveckling utifrån riktmärket 104 timmar per heltidsanställd och verksamhetsår. Tiden fördelas mellan berörda lärare.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 4.
Förskola - Fem steg för bättre arbetsmiljö (partsgemensamt stödmaterial)
Skola, fritids, förskoleklass - Fem steg för bättre arbetsmiljö (partsgemensamt stödmaterial)
Extra pengar
När du är föräldraledig och tar ut föräldrapenning eller graviditetspenning, kan du få behålla cirka tio procent av din lön i upp till 180 dagar.
För att få föräldrapenningtillägget behöver du ha varit anställd i minst ett år.
Om ledigheten blir kortare än 180 dagar får du endast föräldralön för tiden som ledigheten omfattar.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 7.
Gå i tjänst under lov
Det är endast under julen och sommaren som du får ferielön. Andra lov är normalt arbetsfria dagar där du får vanlig lön.
Om du är föräldraledig eller studieledig och vill ha lön under exempelvis sportlovet, krävs att du återgår i tjänst minst sju dagar före lovet börjar. Det krävs dock inte om du ska börja arbeta direkt efter lovet.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 10.
Dag 1-14 får du behålla 80 procent av din lön, minus ett karensavdrag som motsvarar 20 procent av en veckas sjuklön. Om du blir sjuk efter halva arbetsdagen dras ett halvt karensavdrag och du fortfarande sjuk nästa dag dras återstående del (tills ett helt karensavdrag uppnåtts).
Dag 15-90 kan du få sjukpenning från Försäkringskassan. Kollektivavtalet ser till att du även får behålla delar av din lön, så att du tillsammans med sjukpenningen har cirka 90 procent av din vanliga inkomst.
Dag 91 och framåt betalar inte längre arbetsgivaren ut någon kompletterande sjuklön. Du kan istället få ersättning från en kollektivavtalad försäkring hos Folksam eller Alecta, beroende på vilken tjänstepensionsplan du omfattas av.
Vid ledighet under ferieperioden med sjukpenning, föräldrapenning eller rehabiliteringspenning behåller du ferielönen. Infaller sjuklöneperiod enligt lag om sjuklön under de 35 första kalenderdagarna av sommarferieperioden utges även sjuklön beräknad på ferielönen.
Om du är tillsvidareanställd och vill säga upp dig själv är din uppsägningstid
- en månad om du varit anställd kortare än 6 månader.
- två månader om du varit anställd mellan 6 månader och sex år.
- tre månader om du varit anställd mer än sex år.
Om arbetsgivaren säger upp dig på grund av arbetsbrist (exempelvis omorganisation eller neddragning) är din uppsägningstid:
- en månad om du varit anställd kortare än 6 månader
- två månader om du varit anställd mellan 6 månader och fyra år
- fyra månader om du varit anställd mellan fyra år och sex år
- sex månader om du varit anställd mer än sex år.
Om du fyllt 55 år och varit anställd längre än tio år kan uppsägningstiden vara tolv månader.
Om du har en tidsbegränsad anställning i mer än tre månader, kan du komma överens om en månadsuppsägningstid.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 11.
I november 2022 tecknades ett nytt huvudavtal för trygghet, omställning och anställningsskydd med Fremia.
Under hösten 2022 startades en omställningsstiftelse som från början av 2023 ska att erbjuda kompetens- och omställningsstöd såsom:
- Ekonomiskt stöd vid uppsägning genom avgångsersättning, AGE. AGE är en del av omställningsstödet för den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom.
- Möjlighet att få kompletterande studieersättning.
- Förstärkt omställningsstöd till sjuka.
- Rådgivning, vägledning och stöd inför att söka offentligt omställningsstudiestöd vid omställning eller under anställning.
- Kollektivavtalat kompletterande studiestöd.
Du kan läsa mer om avtalet hos PTK, den förhandlingsorganisation som Sveriges Lärare ingår i.
Du har antingen KTP 2 hos Folksam eller ITP-planen hos Collectum.
Om du har ITP-planen hittar du mer information hos Avtalat. Där kan du även få kostnadsfri och oberoende pensionsrådgivning.
Du kan få ledigt med lön för en kortare tid, om din arbetsgivare beviljar det. Det kallas för permission i kollektivavtalet. Vanligtvis handlar det om ledighet en del av dagen eller en hel dag, men kan även gälla flera dagar om det finns synnerliga skäl.
Kollektivavtalet begränsar inte i vilka situationer du kan få permission, men som exempel är det brukligt om en nära anhörig blir svårt sjuk, avlider eller begravs. Det är även vanligt att arbetsgivare beviljar permissionen för läkarbesök.
Om du nekas permission bör du be om en motivering och kontakta Sveriges Lärare.
Du kan läsa mer i kollektivavtalets § 7 moment 1.
Sveriges Lärare har tagit över partsställningen i de kollektivavtal som tecknats av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.