Din lön som lärare i fritidshem

De flesta lärare i fritidshem, tidigare kallat fritidspedagoger, tjänar mellan 31 700 och 40 200 kronor i månaden. Medellönen är 35 900 kronor i månaden (2023).

Förskola - övrigt

Lärare i fritidshem, eller fritidspedagoger som det tidigare hette, har ett unikt uppdrag och det måste visa sig i lönekuvertet. Sveriges Lärare kämpar för att lärare i fritidshem ska ha bra löner och god löneutveckling.  

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

Vad tjänar lärare i fritidshem?

De flesta lärare i fritidshem, eller fritidspedagoger som var det tidigare begreppet, tjänar mellan 31 700 och 40 200 kronor i månaden. Medellönen är 35 900 kronor i månaden (2023).

Lönen varierar bland annat beroende på var i landet du arbetar, vilken erfarenhet du har, vilken lön du kommit in på och vilka arbetsuppgifter eller ansvar du har.

Vill du veta hur du ligger till i jämförelsen med andra lärare i fritidshem? Använd vårt verktyg Min lön

Vad tjänar nyexaminerade lärare i fritidshem?

Medellönen ligger runt 33 500 kronor i månaden för en lärare i fritidshem som är under 30 år, men det finns inga ”ingångslöner” i våra kollektivavtal. Lönen ska sätta individuellt utifrån bland annat tidigare erfarenhet. Om du till exempel arbetat i verksamheten flera år innan du blev utbildad så ska det vägas in.

Ibland får nyexaminerade höra att de inte kan få den lön de siktar på, eftersom de kommer för nära erfarna lärares löner. Men inget blir bättre av att nyexaminerade går med på lägre löner, tvärtom ökar chanserna att få upp lönerna när nya kollegor anställs med bra löner.

Hur kan jag höja min lön?

Det handlar om att ta vara på de tillfällen då du har chans att höja din lön. Till exempel genom att vara väl förberedd inför lönesamtalet eller löneförhandlingen när du söker ett nytt jobb.

Våra samlade tips, råd och strategier om lön.

Vad gäller dig?

Förskola - gruppbild

Många svar finns i ditt avtal

Hur och när lönerevisionen sker varierar mellan olika kollektivavtal. Se vad som gäller i just ditt avtal.

Din yrkesroll

Förskola - övrigt

Allt för dig som är lärare i fritidshem

Du har ett viktigt jobb och ska ha de bästa förutsättningarna. Här har vi samlat information och stöd i din yrkesroll.

Frågor & svar