Remissvar och skrivelser

Sveriges Lärare lämnar synpunkter på förslag från regeringen och Skolverket kring de frågor som vi arbetar med. Här ser du alla våra remissvar och skrivelser.

  • Statens skolverks redovisning om ett nationellt professionsprogram

    Sveriges Lärare välkomnar att Skolverket presenterat ett konkret förslag till utformning av ett nationellt professionsprogram. Programmet innefattar ett brett utbud av kompetensutvecklande insatser (huvudsakligen högskolekurser) och ett tillhörande meriteringssystem med tre nivåer.

  • En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder

    Sveriges Lärare har yttrat sig över förslaget om att införa en ny myndighet för ungdomskriminalitet (MUK.) Utredningens uppdrag var att studera det system som under en tid tillämpats i Danmark och föreslå hur ett liknande system skulle kunna införas i Sverige.

  • Kamerabevakning i offentlig verksamhet

    Sveriges Lärare tycker att tillståndskravet för kamerabevakning i offentliga skolmiljöer kan tas bort. Endast en liten del av skolan har tidigare omfattats av tillståndskravet.

  • Utökad kontroll av uppgifter i belastningsregistret

    Sveriges Lärare ställer sig bakom förslaget om att inkludera terroristbrott och brottet involverande av underårig i brottslighet i den obligatoriska registerkontrollen som sker inför anställning i skolan.

  • Förändringar i sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022

    Nuvarande regering tillsatte 2023 en utredare som skulle utvärdera hur de lättnader kring tidsgränserna i sjukförsäkringen, som infördes 2021 och 2022, fallit ut utifrån olika parametrar - till exempel sjukskrivna personers återgång i arbete.

  • Skolor mot brott

    Skolan förväntas idag ta ett allt större ansvar för allt fler problem som dyker upp i samhället. Skolans kärnuppdrag, undervisning, måste värnas. Det är viktigt att poängtera att en god skol-gång är en mycket stark skyddsfaktor gentemot att till exempel hamna i kriminalitet.

  • Växla yrke som vuxen

    Att införa en ny utbildningsform är enligt Sveriges Lärare en ineffektiv användning av samhällets resurser eftersom det riskerar att skapa otydlighet, leda till ett svårnavigerat utbildningslandskap och splittra redan begränsade resurser.

  • Åsikter om lagrådsremissen skärpta krav i sfi

    Sveriges Lärare är kritiska till att rätten till sfi skulle gälla i tre år men positiva till att kommunerna ska arbeta mer kontinuerligt och proaktivt i sitt uppsökande arbete för att nå de som har rätt till sfi samt möjligheten att delta i sfi i en annan kommun än hemkommunen.

Frågor & svar