​Tips för en lyckad digital anställningsintervju

Blir din anställningsintervju digital? Här är tipsen på vad du ska tänka på och hur du kan förbereda dig!

En digital anställningsintervju är väl inte mer annorlunda än en vanlig intervju? På sätt och vis stämmer det: Förberedelse är A och O oavsett form för intervjun. Men det finns några saker att tänka på när intervjun blir just digital.

Cecilia Nilsson Lundin, HR-utvecklare

Cecilia Nilsson Lundin jobbar på Sveriges Lärares HR-avdelning och har hållit flera digitala anställningsintervjuer under pandemin. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

6 tips för den digitala intervjun

  1. Läs noga igenom informationen du fått om hur intervjun ska gå till och vilka som kommer att vara med.
  2. Se till att ha koll på tekniken. Ring gärna upp en vän och testa att tekniken fungerar innan det är dags.
  3. Sätt dig i en lugn miljö och titta över belysningen så att ditt ansikte syns tydligt. Sätt datorn på en nivå så att du filmas rakt framifrån.
  4. Ta tillfället i akt att visa din personlighet genom den omgivning du sitter i! Skippa de valbara bakgrunderna som lätt stör och pixlar till sig. Vill du till exempel visa att du är beläst – sätt dig framför en bokhylla. Risken finns dock att intervjuaren förvirrar sig i titlarna.
  5. Ta på dig de kläder du skulle ha valt om du hade gått på en fysisk anställningsintervju.
  6. Glöm inte bort att visa att du är intresserad av arbetsplatsen. Eftersom du till exempel inte får möjlighet att se lokalerna, be arbetsgivaren berätta lite om dem istället.

Anställningsavtalet

Gymnasieskola - övrigt

3 tips innan du skriver på

När du och arbetsgivaren kommer överens om din anställning ingår ni ett avtal – anställningsavtalet. Vi går igenom vad som är bra att veta när du förhandlar din anställning och vad som ska stå i själva avtalet.

Medlemsförmån

Högskola - övrigt

Experttips inför intervjun

Med vår tjänst "Intervjuträning" får du öva på de vanligaste frågorna inför din anställningsintervju med en jobbexpert. Tjänsten är kostnadsfri för dig som är medlem.

Frågor & svar