Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Om du ska vara föräldraledig på heltid

Du kan vara helt föräldraledig med eller utan föräldrapenning. Här går vi igenom vad som gäller vid hel föräldraledighet för dig som är lärare eller studie- och yrkesvägledare.

Du har rätt att vara helt ledig från arbetet tills barnet är 18 månader, oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte. Vid adoption börjar de 18 månaderna räknas från det att du får barnet i din vård. Efter de 18 månaderna behöver du ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan för att ha rätt att vara helt ledig.

Tänk på detta när du ska vara föräldraledig

Ansökan och antal perioder 

Du behöver ansöka om ledigheten minst två månader i förväg (tre om du är kommunalt anställd). Du har rätt till tre ledighetsperioder per kalenderår, men du och din arbetsgivare kan komma överens om fler perioder.

Exempel på hur föräldraledighetsperioder räknas

  1. Du ansöker om hel föräldraledighet ett helt kalenderår. Detta räknas som en period även om semester läggs ut under sommaren.
  2. Du ansöker om hel föräldraledighet 1 mars och 5 mars. Detta räknas som två perioder.
  3. Du ansöker om föräldraledighet på 20 procent under perioden 1 mars – 14 mars och att du avser ta ut denna delledighet koncentrerat till två dagar 1 mars och 5 mars. Detta räknas som en period.
  4. Du ansöker om föräldraledighet på 25 procent 1 januari – 30 juni. Det räknas som en period. Du kompletterar din ansökan med att ta ut hel föräldraledighet på sportlovet. Du är då uppe i två perioder. Det här blir dock totalt tre perioder eftersom din ledighet på sportlovet bryter den ursprungliga perioden och det räknas som en ny period när du arbetar deltid igen efter sportlovet.

Föräldralön

Grundskola - övrigt

Extra pengar via ditt avtal

När du är föräldraledig får du ersättning av Försäkringskassan. Men vad många inte vet är att kollektivavtalet även ger pengar från arbetsgivaren.

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Vi finns här för dig! 

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig! 

Frågor & svar