Medlem som pensionär – så fungerar det

Som pensionär på heltid är du välkommen att behålla ditt medlemskap i Sveriges Lärare. Du kan också bli pensionärsmedlem om du inte varit medlem i Sveriges Lärare tidigare. Ett enkelt sätt att behålla kontakten med arbetskamrater och yrket.

Du kan vara medlem i Sveriges Lärare som pensionär om du:

• Uppnått pensionsålder och slutat att förvärvsarbeta.
• Fått avtals- /garantipension eller hel sjukersättning.

Du kan vara med i den lokalförening där du tidigare var yrkesverksam eller i den lokalförening där du bor. Det senare är ofta bäst men du bestämmer själv.

Välkommen att delta i aktiviteter

Du kan delta i lokalföreningens aktiviteter och har närvaro- och yttranderätt på möten i lokalföreningen. Som pensionärsmedlem har du inte rösträtt på möten och är inte valbar till uppdrag i din förening, med undantag för uppdrag som revisor eller valberedning för föreningen där en pensionärsmedlem är valbar.

Du kan även delta på träffar som lokalföreningarna anordnar. Kontakta din lokalförening för mer information om vilka aktiviteter de anordnar. 

Ska du jobba extra? Överväg aktivt medlemskap

Om du som pensionär funderar över att arbeta extra ibland bör du överväga att fortsätta vara yrkesverksam medlem i Sveriges Lärare eftersom du då har rätt till stöd och hjälp i din anställning.

Försäkringar

För att behålla de eventuella försäkringar du har tecknat sedan tidigare via Lärarförsäkringar krävs fortsatt medlemskap i Sveriges Lärare.

Vad kostar det?

Ett fortsatt medlemskap kostar 65 kronor i månaden. I avgiften ingår tidningen Vi Lärare. Vill du prenumerera på en ämnestidning kostar det 22 kronor extra per månad.

Hur blir jag pensionärsmedlem?

Det enklaste sättet att bli pensionärsmedlem är att du hör av dig till Sveriges Lärare på telefon 077-515 05 00. Det gäller oavsett om du är yrkesverksam medlem och vill ändra ditt medlemskap till "Pensionär" eller om du vill blir helt ny pensionärsmedlem.

Använd ditt medlemskap

Grundskola - övrigt

Dina rabatter som medlem

Du drar fördel av att vi är det största akademikerförbundet med rabatter och erbjudanden på allt från hotell och tågresor till mässor och litteratur. 

Tips

Högskola - övrigt

Extrajobba under pensionen

Allt fler väljer att jobba extra efter att de gått i pension och på många förskolor och skolor är det välkommet att få ta del av erfarna lärares kompetens. 

Bra villkor

Gymnasieskola - gruppbild

Medlemsförsäkringar ger extra trygghet

Vi har medlemsförsäkringar via Lärarförsäkringar för hem och familj. Priser och villkor är förmånliga – till exempel sker ingen hälsoprövning.

Aktuellt från Vi Lärare

Tidningen Vi Lärare har fokus på nyheter från Skolsverige och uppdateras med det senaste på vilarare.se varje dag. Tidningen ingår i medlemskapet.

Mer om tidningen Vi Lärare
Frågor & svar