Din lön som kulturskollärare

De flesta kulturskollärare anställda av kommunen tjänar mellan 32 500 och 39 000 kronor i månaden. Medellönen är 35 700 kronor i månaden (2023).

Förskola - övrigt

För att kulturskolan ska kunna locka och behålla lärare krävs en statushöjning av yrket. En avgörande pusselbit är lönerna. Du som kulturskollärare ska ha en bra lön och en god löneutveckling. 

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

Vad tjänar kulturskollärare?

De flesta kulturskollärare anställda av kommunen tjänar mellan 32 500 och 39 000 kronor i månaden. Medellönen är 35 700 kronor i månaden (2023).

Lönen varierar beroende på bland annat vilken befattning du har, erfarenhet, ålder och var i landet du arbetar.

Vill du veta hur du ligger till i jämförelsen med andra kulturskollärare? Använd vårt verktyg Min lön. 

Lön för nyexaminerade lärare inom kulturskolan

Kulturskollärare under 30 år har en medellön runt 32 400 kronor i månaden. Det finns inga ingångslöner i våra avtal, utan lönen ska sättas individuellt. Om du till exempel har erfarenhet från arbete inom verksamheten sedan tidigare ska det vägas in.

Ibland får nyexaminerade höra att de inte kan få den lön de siktar på, eftersom de kommer för nära erfarna lärares löner. Men inget blir bättre av att nyexaminerade går med på lägre löner, tvärtom ökar chanserna att få upp lönerna när nya kollegor anställs med bra löner.

Hur får jag högre lön?

Det handlar om att ta vara på de tillfällen då du har chans att höja din lön, till exempel genom att vara väl förberedd inför lönesamtalet.

Våra bästa tips, råd och strategier. 

Vad gäller?

Grundskola - övrigt

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal hittar du svar på vad som gäller för dig på din arbetsplats. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid.

Frågor & svar