Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Nya arbetsuppgifter och ny kompetens ska ge högre lön

Har du fått nya arbetsuppgifter, nytt ansvar eller skaffat dig ny kompetens? Då har du en bra anledning att ha ett samtal med din chef om hur lönen kan höjas. Här får du våra bästa förhandlingstips!

Tänk på att nya arbetsuppgifter, nytt ansvar och ny kompetens kan vara ett tillfälle att höja din lön.

Så kan du agera

Tips inför samtalet med chefen

  1. Vad får arbetsgivaren betala om de måste anställa någon ny för tjänsten? I kostnaden för en nyrekrytering ligger inte bara själva rekryteringen, utan även allt arbete det innebär för chef och kollegor att introducera en ny medarbetare. Att behålla personal som trivs och fungerar är oslagbart ur verksamhetsperspektiv. 

  2. Kolla aktuell lönestatistik i Min lön för att se löneläget för liknande tjänster.

  3. Undersök marknadsläget. Finns det arbetsgivare i närområdet som söker din kompetens? Din nuvarande arbetsgivare kan vara beredd att betala dig bättre om det finns risk att du blir erbjuden en högre lön hos en annan arbetsgivare.

  4. Sov på saken om du får ett förslag på ny lön. Det här är ett viktigt tillfälle att påverka din lön på lång sikt. 

Bara för medlemmar

Förskola - övrigt

Samtal med en jobbexpert

Du kan vända dig till en jobbexpert och få råd om ditt yrkesliv och din professionella utveckling. Samtalet ingår i ditt medlemskap och du bokar enkelt online.

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Personlig lönecoachning

Vill du ha stöd inför ditt lönesamtal? Ska du byta jobb och funderar på vad du bör tänka på? Som medlem kan du ta en personlig lönecoachning.

Tema

Högskola - övrigt

Funderar du på att byta jobb?

Vi går igenom allt du behöver veta när du söker nytt jobb och vill ta ett kliv i karriären. Allt från var du hittar de lediga jobben till vad som ska stå i ditt anställningsavtal.

Frågor & svar