För dig som är lärare inom universitet och högskola

Vi är fackförbundet för dig som är universitets- och högskolelärare. Du ska ha de bästa förutsättningarna, och här har vi samlat information och råd som kan vara ett stöd i din vardag.

300 000 kollegor i ryggen

Högskola - gruppbild

Vi finns här för dig

De allra flesta lärare – från förskola till högskola – är medlemmar hos oss. Många är med för att det är tillsammans vi bäst kan påverka våra villkor. Välkommen du också!

Lär dig mer

Högskola - övrigt

Webbinarium: Din arbetstid har gränser

Få koll på vad som gäller kring arbetstid särskilt för dig som är universitetslärare och doktorand. Välkommen att anmäla dig till den 22 maj eller 12 september.

Råd och stöd

Högskola - övrigt

Arbetet ska rymmas inom arbetstiden

Många universitetslärare och forskare jobbar för mycket. Mängden undervisning har ökat, liksom antalet administrativa uppgifter. Få koll på vad avtalen och reglerna säger.

Medlemsförmån: Lönestatistik

Högskola - övrigt

Få koll på vad universitetslärare tjänar

Vad tjänar andra? Hur ligger jag till? Jämför i vårt verktyg Min lön där vi samlat marknadens bästa lönestatistik för medlemmar.

Vad gäller?

Högskola - detaljbild

Hitta svaren i ditt kollektivavtal

De flesta universitet och högskolor i Sverige har staten som arbetsgivare. I vårt kollektivavtal med staten hittar du svaren på vad som gäller för dig.

Frågor och svar

Högskola - övrigt

Upphovsrätt för dig som är lärare och forskare

Vad innebär det så kallade lärarundantaget? Är det tillåtet för studenter att spela in föreläsningar? Måste jag dela med mig av mitt föreläsningsmaterial?

Riksförening Universitet och högskola

Högskola - övrigt

Det här är din förening

Som medlem inom universitet och högskola är du även med i vår riksförening. Riksföreningen samordnar lokal facklig verksamhet på landets lärosäten.

För doktorander

Högskola - övrigt

Fokus på forskning med skrivarstipendier

Vi vill uppmuntra lärare att forska. Därför kan du som är medlem och doktorand, nybliven licentiat eller doktor söka skrivarstipendium via oss.

Så säger lagen

Högskola - porträtt

Du har rätt till rast och paus

Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt för dig som arbetar med människor. Det vet vi ju om, men ändå blir det inte alltid av. Tar du rast varje dag?

Inspiration och nyheter

Du följer väl oss på Facebook?

På riksföreningens sida på Facebook delar vi nyheter som rör oss på universitet och högskola och diskuterar tillsammans. Välkommen!

Tips

Få två medlemskap i ett

Dubbelanslutning betyder att du kan vara medlem i två fackförbund för en medlemsavgift. Bland annat har vi ett sådant avtal med SULF.

Använd ditt medlemskap

Högskola - övrigt

3 populära medlemsförmåner

  1. Se vilken arbetsgivare som betalar bäst med vår lönestatistik.
  2. Ta en lönecoachning inför jobbintervjun eller lönesamtalet.
  3. Botanisera bland 100-tals medlemsrabatter via Benify Deals.

Aktuellt från Vi Lärare

Tidningen Vi Lärare har fokus på nyheter från Skolsverige och uppdateras med det senaste på vilarare.se varje dag. Tidningen ingår i medlemskapet.

Mer om tidningen Vi Lärare

Medlemsförmån

Gymnasieskola - porträtt

Du kan få personligt stöd

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig! 

Frågor & svar