Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Sex steg för att du ska hinna vara lärare

Låt lärare vara lärare, brukar vi säga. Här följer några kortfattade tips för att få koll på din arbetstid, en god arbetsmiljö och möjlighet att ägna dig åt det viktigaste: läraruppdraget.

Gymnasieskola - övrigt

Förväntningarna på dig som lärare är höga. Arbetstiden är begränsad. Det måste finnas balans mellan krav och resurser. Att arbetstiden används för det viktigaste arbetet är en angelägenhet för såväl lärare som skolledare och huvudmän. 

Här får du några kortfattade tips på hur du kan ta reda på om du har rätt förutsättningar. Första steget är att göra en planering. 

Så kollar du om du har rimliga förutsättningar

Det finns stöd att få

Skaffa dig kunskap om vad som gäller och använd gärna de verktyg som du får tillgång till i ditt medlemskap i Sveriges Lärare. Du som är medlem kan också få stöd av ditt fackliga ombud. 

Så säger lagen

Gymnasieskola - övrigt

Du har rätt till rast och paus

Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt för dig som arbetar med människor. Det vet vi ju om, men ändå blir det inte alltid av. Tar du rast varje dag?

"Du och din arbetsgivare har ett avtal om att ditt arbete ska rymmas inom arbetstiden"

Robban Nilsson

Arbetstidsexpert Sveriges Lärare,

Din kontakt

Grundskola - porträtt

Sveriges Lärare nära dig

Sveriges Lärare finns över hela landet och vilken lokalförening du tillhör beror på var du jobbar. Om du loggar in med BankID på Mina Sidor kan du se din lokalförening och vem som är ombud.

Vad undrar du?

Högskola - övrigt

Hitta svar på just din fråga 

Vi har samlat svaren på lärarnas vanligaste frågor till oss. Kanske har någon annan redan ställt din fråga? Då får du snabbt svar. 

"Det är superbra att kunna ringa rådgivningen, det finns alltid någon där med lyssnande öron och stort hjärta!"

My Petersson

Grundskollärare, Helsingborg

Frågor & svar