Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Vad har förskollärare i lön?

Medellönen är 34 700 kronor i månaden (2022) och de flesta förskollärare tjänar mellan 30 900 och 39 100 kronor i månaden. Lönen varierar bland annat beroende på var du arbetar och vilken erfarenhet du har.

Förskola - fristående

Du som är förskollärare har ansvar för det pedagogiska uppdraget på förskolan och många års studier bakom dig – det ska synas i lönekuvertet. Erfarenhet ska löna sig och du ska inte behöva byta jobb för att få högre lön.

Hur mycket tjänar förskollärare i lön per månad?

Medellönen är 34 700 kronor i månaden (2022) och de flesta förskollärare tjänar mellan  30 900 och 39 100 kronor i månaden. Lönen varierar bland annat beroende på var i landet du arbetar, vilken erfarenhet du har, vilken lön du kommit in på, vilka arbetsuppgifter och vilket ansvar du har.

Vill du veta hur du ligger till jämfört med andra förskollärare? Då kan du använda vårt verktyg Min lön. Där finns aktuell lönestatistik för dig som arbetar i förskolan.

Vad har en nyexaminerad förskollärare i lön? Vilken är ingångslönen för förskollärare?

Medellönen ligger runt 32 000 kr i månaden för en förskollärare under 30 år, men det finns inga ”ingångslöner” i våra kollektivavtal. Lönen ska sätta individuellt utifrån bland annat tidigare erfarenhet. Om du till exempel arbetat i förskoleverksamhet i flera år innan du blev förskollärare så ska det vägas in.

Ibland argumenterar arbetsgivare för att nyexaminerade inte kan få den lön de begär, eftersom de då kommer för nära det löneläge som de erfarna förskollärarna har. Erfarna förskollärares löner borde vara högre, men inget blir bättre av att nyexaminerade går med på lägre löner. Tvärtom ökar chanserna att höja lönen när nya kollegor anställs med bra löner.

Svar på vanliga frågor inför första jobbet.

Vad blir lönerna för förskollärare 2023?

Det är för tidigt att säga, men Sveriges Lärare förväntar sig att lärarnas löneökningar hamnar i nivå med märket på 7,4 procent under 2023 och 2024. ”Det ligger i arbetsgivarnas intresse”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare.

I Min lön samlar vi marknadens bästa lönestatistik, men det är alltid en viss eftersläpning på lönestatistik. Vanligtvis har vi siffrorna för 2023 under våren 2024.

Hur kan jag som är förskollärare få upp min lön?

Det finns ett antal tillfällen att ta vara på om du vill höja din lön. Det handlar bland annat om att vara väl förberedd inför lönesamtalet och att löneförhandla om du får nytt ansvar eller byter jobb.

Våra bästa tips och checklistor, råd och strategier.

Vad gäller dig?

Gymnasieskola - porträtt

Många svar finns i ditt avtal

Hur och när lönerevisionen sker varierar mellan Sveriges Lärares olika kollektivavtal. Läs mer om vad som gäller i just ditt avtal.

Frågor & svar