Vad har förskollärare i lön?

Medellönen är 35 800 kronor i månaden (2023) och de flesta förskollärare tjänar mellan 31 900 och 40 200 kronor i månaden. Lönen varierar bland annat beroende på var du arbetar och vilken erfarenhet du har.

Förskola - fristående

Du som är förskollärare har ansvar för det pedagogiska uppdraget på förskolan och många års studier bakom dig – det ska synas i lönekuvertet. Erfarenhet ska löna sig och du ska inte behöva byta jobb för att få högre lön.

Hur mycket tjänar förskollärare i lön per månad?

Medellönen är 35 800 kronor i månaden (2023) och de flesta förskollärare tjänar mellan 31 900 och 40 200 kronor i månaden.  Lönen varierar bland annat beroende på var i landet du arbetar, vilken erfarenhet du har, vilken lön du kommit in på, vilka arbetsuppgifter och vilket ansvar du har.

Vill du veta hur du ligger till jämfört med andra förskollärare? Då kan du använda vårt verktyg Min lön. Där finns aktuell lönestatistik för dig som arbetar i förskolan.

Medlemsförmån

Få koll på löneläget

Medlem? Du har full tillgång till vår uppskattade lönestatistik i Min lön. Inte medlem? Prova på Min lön gratis i 10 dagar.

Vad har en nyexaminerad förskollärare i lön? Vilken är ingångslönen för förskollärare?

Medellönen ligger runt 33 000 kronor i månaden för en förskollärare under 30 år, men det finns inga ”ingångslöner” i våra kollektivavtal. Lönen ska sätta individuellt utifrån bland annat tidigare erfarenhet. Om du till exempel arbetat i förskoleverksamhet i flera år innan du blev förskollärare så ska det vägas in.

Ibland argumenterar arbetsgivare för att nyexaminerade inte kan få den lön de begär, eftersom de då kommer för nära det löneläge som de erfarna förskollärarna har. Erfarna förskollärares löner borde vara högre, men inget blir bättre av att nyexaminerade går med på lägre löner. Tvärtom ökar chanserna att höja lönen när nya kollegor anställs med bra löner.

Svar på vanliga frågor inför första jobbet.

Vad blir lönerna för förskollärare 2023?

Sveriges Lärare förväntar sig att lärarnas löneökningar hamnar i nivå med märket på 7,4 procent under 2023 och 2024. ”Det ligger i arbetsgivarnas intresse”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare.

I Min lön samlar vi marknadens bästa lönestatistik, men det är alltid en viss eftersläpning på lönestatistik. Vanligtvis har vi siffrorna för föregående år under våren nästkommande år.

Hur kan jag som är förskollärare få upp min lön?

Det finns ett antal tillfällen att ta vara på om du vill höja din lön. Det handlar bland annat om att vara väl förberedd inför lönesamtalet och att löneförhandla om du får nytt ansvar eller byter jobb.

Våra bästa tips och checklistor, råd och strategier.

Vad gäller dig?

Förskola - porträtt

Många svar finns i ditt avtal

Hur och när lönerevisionen sker varierar mellan Sveriges Lärares olika kollektivavtal. Läs mer om vad som gäller i just ditt avtal.

Frågor & svar