Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

För dig som är lärare i fritidshem

Fritidshemmet på Engelbrektsskolan. För namn och kontakt: Elvira Köhler, Sveriges Lärare. Undervisning i fritidshem med lärare Sofie Kestner och barnskötare Desiree Ivares Ösmark.

Här har vi samlat information och råd som kan vara ett stöd i din yrkesroll.

Vår politik för fritidshemmen

Politiken beskriver vilka frågor vi driver för att förbättra förutsättningarna för lärare i fritidshem. Vi arbetar hårt för en rejäl minskning av elevgrupperna, högre löner och en rimlig arbetssituation med tid för planering. Vår politik för fritidshemmen.

Nationellt råd för fritidshem

Inom Sveriges Lärare finns det ett nationellt råd "Lärare i fritidshem" som har till uppdrag att

  • vara rådgivande till förbundsstyrelsen i frågor inom rådets verksamhetsform
  • följa av kongressen och förbundsstyrelsen fattade beslut
  • aktivt arbeta med frågor inom rådets verksamhetsområde utifrån medlemsgruppens fackliga och professionella intressen

Ledamöter

Daniella Crona, Ale
Gustav Sundh, Huddinge
Hanna Almcrantz, Linköping
Pernilla Holmqvist, Eskilstuna
Raymond Stokki, Boden
Ricardo Pousette, Huddinge
Åsa Maria Bengtsson, Jönköping

Lärare i fritidshem eller fritidspedagog?

Sedan år 2001 utbildas inte längre fritidspedagoger, utan de som går utbildningen får en lärarexamen/grundlärarexamen med inriktning fritidshem. Därför använder vi begreppet lärare i fritidshem när vi talar om professionen, och då inkluderar vi alla fritidspedagoger, givetvis även de som är utbildade före 1977.

HÖJ LÖNERNA!

Fritidshem, fia med knuff.

HÖJ LÖNERNA!

Så mycket tjänar lärare i fritidshem

Vi driver på för att lärare i fritidshem ska ha bra löner och god löneutveckling. Men hur mycket tjänar lärare i fritidshem, eller fritidspedagoger som det tidigare hette, och hur kan du göra för att höja din lön?

FÖRDJUPNING OCH NYHETER

Din tidning: Fritidspedagogik

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Fritidspedagogik med fördjupningar och nyheter särskilt för dig. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka.

Aktuellt från Fritidspedagogik

Fritidspedagogik erbjuder fördjupning i dina ämnen och uppdateras på vilarare.se/fritidspedagogik. Medlemmar har ca 25% rabatt på en prenumeration. Läs mer om tidningen.

Vad gäller?

Avtal. Människa vid papper och dator.

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal finns svaren på vad som gäller för dig. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid. Har du inget kollektivavtal? Kontakta oss!

Använd medlemskapet

Camilla Hansen, speciallärare med inriktning mot engelska på högstadiet, tillsammans med elev på Vallbacksskolan i Gävle. Från april 2017. Fotograf: Britt Mattsson.

Dina förmåner som medlem

Som medlem har du tillgång till riktigt bra medlemsförmåner som lönecoachning, försäkringar, inspiration, rabatter och förhandlingshjälp. 

Vad gäller?

Buller och dålig ljudmiljö

Många lärare drabbas av problem med hörseln. En dålig ljudmiljö orsakar också stresspåslag och ökar behovet av återhämtning. Det buller du utsätts för ska mätas om det orsakar obehag. 

Frågor & svar