För dig som är lärare i fritidshem

Här har vi samlat information, stöd och verktyg som kan vara ett stöd i din yrkesroll och din vardag.

Lärare i fritidshem eller fritidspedagog?

Sedan år 2001 utbildas inte längre fritidspedagoger, utan de som går utbildningen får en lärarexamen/grundlärarexamen med inriktning fritidshem. Därför använder vi begreppet lärare i fritidshem när vi talar om professionen, och då inkluderar vi alla fritidspedagoger, givetvis även de som är utbildade före 1977.

Löneläget

Förskola - övrigt

Så mycket tjänar lärare i fritidshem

Vi driver på för att lärare i fritidshem ska ha bra löner och god löneutveckling. Men hur mycket tjänar lärare i fritidshem, eller fritidspedagoger som det tidigare hette, och hur kan du göra för att höja din lön?

Välkommen på digital nätverksträff

För dig som är lärare i fritidshem. Ta chansen att träffa andra lärare i fritidshem, fortbildas och utbyta erfarenheter! 

Ny rapport

En av tre riskerar bli utbrända

En tredjedel av lärarna i fritidshem visar en hög grad av utbrändhet. Alltför många är på bristningsgränsen för vad de orkar visar vår rapport "Brinna, brann, utbränd".

Det här driver vi

Grundskola - övrigt

Arbetssituationen måste bli rimlig

En rejäl minskning av elevgrupperna, högre löner och tid för planering. I ”Ett fritidshem för framtiden” beskriver vi vilka frågor vi driver tillsammans för att förbättra förutsättningar och villkor.

Frågor som rör fritidshem

Nationellt råd för fritidshem

I Sveriges Lärare finns ett nationellt råd för lärare i fritidshem som bland annat är rådgivande till förbundsstyrelsen i frågor som rör medlemsgruppen. Läs mer om uppdraget och se vilka som är ledamöter.

Fördjupning och nyheter

Ämnestidning

Din tidning: Fritidspedagogik

Fem gånger per år ger vi ut tidningen Fritidspedagogik med fördjupningar och nyheter särskilt för dig. Som medlem har du rabatt och får dessutom ett nyhetsbrev varannan vecka.

Vad gäller?

Grundskola - övrigt

Buller och dålig ljudmiljö

Många lärare drabbas av problem med hörseln. En dålig ljudmiljö orsakar också stresspåslag och ökar behovet av återhämtning. Det buller du utsätts för ska mätas om det orsakar obehag. 

Vad gäller?

Grundskola - övrigt

Många svar finns i ditt avtal

I ditt kollektivavtal hittar du svar på vad som gäller för dig på din arbetsplats. Till exempel kring lön, föräldraledighet och arbetstid.

Använd medlemskapet

Förskola - porträtt

Dina förmåner som medlem

Som medlem har du tillgång till riktigt bra medlemsförmåner som lönecoachning, försäkringar, inspiration, rabatter och förhandlingshjälp. 

Medlemsförmån

Grundskola - övrigt

Experthjälp när du behöver det

En av dina medlemsförmåner är att du har tillgång till experter som svarar på det mesta som rör dina rättigheter på jobbet. Välkommen att höra av dig till oss! 

Frågor & svar