Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Förskolans dag – en dag att fira! 

Varje år firar vi Förskolans dag över hela landet för att uppmärksamma förskolans och förskollärarnas betydelse. 2024 års firande är torsdagen den 16 maj. 

Förskola - detaljbild

Svensk förskola är på många sätt unik i världen. Idag går över en halv miljon barn i förskolan och förskollärare gör en fantastisk insats varje dag i att möta alla barn. 

På Förskolans dag vill vi fira allt det fina arbete som sker i förskolorna!

När är Förskolans dag? 

Förskolans dag äger rum den tredje torsdagen i maj varje år. Om den torsdagen är på Kristi himmelfärdsdagen flyttas firandet till veckan därpå, det vill säga till den fjärde torsdagen i maj.  

Men det viktigaste är att vi firar förskolan, så om det passar er bättre att fira en annan dag – gör det! 

Datum för Förskolans dag kommande år: 

  • 16 maj 2024
  • 22 maj 2025
  • 21 maj 2026
  • 20 maj 2027

Vad kan man göra på Förskolans dag? 

Många förskolor har olika teman och aktiviteter under dagen för att fira lite extra. Från fackligt håll brukar vi ta fram affischer och material, och passa på att uppmärksamma förskolan i media och i samtal med politiker.  

Några exempel från Förskolans dag 2023: 

Förskolan Skogsbrynet i Ronneby hade vårlopp, disco på gården, korvgrillning och invigning av sin nya rutschkana och klättervägg. 

Sveriges Lärare presenterade sin politik för förskolan med krav på bättre förutsättningar för förskollärare, bland annat:

  • ny lagstiftning om minimibemanning, förskollärarthet och ett maxtak för barngruppers storlek.
  • en nationell reglering av förskollärares tid för planering, för- och efterarbete och utveckling av undervisningen. 

Under #förskolansdag på Instagram ser du många fler exempel på vad som hände 2023 och kan få inspiration. 

Vad händer på Förskolans dag 2024? 

Det bestämmer ni! Vi hoppas att många av er passar på att uppmärksamma förskolans och förskollärarnas betydelse. Från Sveriges Lärares sida planerar vi att sätta fokus på förskolan på olika sätt – mer information kommer. 

Hur länge har vi firat Förskolans dag? 

Det var en föregångare till Sveriges Lärare, Sveriges förskollärares riksförbund, som startade Förskolans dag startade 1984. Syftet var att bilda opinion, skapa stolthet och visa upp verksamheten i förskolan. 

Bättre villkor

Förskola - porträtt

För dig som är förskollärare

Vilken lön har andra förskollärare? Hur ser rätten till planeringstid ut och hur kan vi tillsammans förbättra villkoren?

Stipendium förskola

Ulla-Britta Bruuns minnesfond

Stipendiet ska göra det möjligt för förskollärare – eller andra som gör särskilda insatser inom förskoleområdet – att dokumentera sina erfarenheter och därigenom sprida sin kunskap.

Frågor & svar