Löneprocessen Friskoleavtalet
Kollektivavtalet mellan Sveriges Lärare och Almega ålägger arbetsgivarna att genomföra en årlig översyn av lönerna. Här beskriver vi de olika delarna av den revisionen och hur vi tillsammans kan höja lönerna.
Det är endast hos arbetsgivare med kollektivavtal som rätten till en årlig översyn av lönerna finns. Sveriges Lärares olika kollektivavtal skiljer sig åt eftersom förutsättningarna är olika beroende på om arbetsplatsen är exempelvis kommunal, föräldradriven eller tillhör en större friskolekoncern.
Här berättar vi vad som gäller enligt Friskoleavtalet.
Grundläggande principer
Lönerna bestäms lokalt utifrån företagets ekonomiska förutsättningar, med en individuell och differentierad lönesättning. Även samhällsekonomin och de resurser som kommunerna satsar på den typ av verksamhet som avtalet omfattar, kan påverka lönerna.
Friskoleavtalet ska totalt sett inte ge sämre löneutveckling än övriga arbetsmarknaden, men det kan skilja mellan olika arbetsgivare och arbetsplatser.
Löneprocessen
Löneavtalet gäller för medlemmar i Sveriges Lärare som blivit anställda senast dagen före tidpunkten före lönerevision.
Föräldralediga samt långtidssjukskrivna omfattas också. Läs mer i löneavtalets bilaga 1, kapitel 1.
Du omfattas inte av lönerevisionen
- om du blivit anställd mindre än sex månader före lönerevisionen och det tydligt står i ditt anställningsavtal att du inte ska ingå i den kommande revisionen.
- om du senast dagen före lönerevisionsdatumet inte varit visstidsanställd fortlöpande i sex månader.
Oavsett om du omfattas av lönerevisionen eller inte, så ska din lön vara satt utifrån principerna i löneavtalet.
Med lokala parter menas arbetsgivaren och lokala fackliga företrädare.
Fackliga företrädare
Lokal part för Sveriges Lärare är arbetsplatsombud inom riksförening eller riksorganisation. Grundprincipen är att det ska vara förtroendevalda som är anställda i verksamheten som utgör lokal part.
Inom AcadeMedia är det riksföreningen som utgör lokal part.
Observera att Vision och Kommunal har egna löneavtal och alltså inte är part i Sveriges Lärares löneavtal.
Arbetsgivarsidan
Arbetsgivaren bestämmer vem som företräder företaget i samband med lönerevisionen, men det förekommer att olika arbetsgivarrepresentanter företräder arbetsgivaren i olika delar.
Sveriges Lärares förhoppning är att skolledarna, i egenskap av chefer, har stort mandat och rimligt antal medarbetare att ansvara för när det gäller de olika samtalen enligt löneavtalet.
Inför att lönesamtalen ska påbörjas, går lokala parter igenom
- Löneavtalets intentioner
- Företagets förutsättningar
- Lönestruktur, lönekriterier och lönekarriär
- Behov av särskilda satsningar
- Omvärldsanalys, exempelvis hur löneökningarna ser ut i branschen, i samhället och de resurser som kommunerna satsar på verksamheten
- Former för lönesamtal, dialog på arbetsplatsträffar etcetera och hur medarbetare och chefer ska informeras om processen
- Hur föräldralediga och sjukskrivna ska ges samma förutsättningar som övriga medarbetare att delta i lönerevisionen
- Tidplan för hela processen, inklusive hur utfall och process ska utvärderas
- Hur det ska säkerställas vilka medarbetare som omfattas av avtalet
Lönepolicy och lönekriterier
Det bör finnas en lönepolicy med kriterier för individuell lönesättning på varje enskilt företag. Kriterierna bör vara få, tydliga och kopplade till företagets behov och leda till önskade beteenden.
För dig som individ är det vanligt att dessa delar ingår i bedömningen:
• Arbetsuppgifternas innehåll respektive svårighetsgrad
• Ansvar
• Förmåga att bedriva god undervisning
• Prestation
Fråga din chef om vilket eller vilka kriterier som är viktigast i samband med årets lönerevision. Sammanfatta gärna din egen bedömning inför senare samtal. Läs mer i löneavtalet, kapitel 2.1.
Dialog
Samtalen mellan dig och din chef är viktiga beståndsdelar i löneprocessen. Det är inte antalet samtal som är betydelsefullt, utan innehållet och kvaliteten i dem.
I samband med målsamtalet, var noga med att få besked om hur du bäst kan påverka kommande lönerevision. Chefen ska redogöra för de lönekriterier som du kommer att bedömas efter. Prata gärna även om var i lönestrukturen du befinner dig och var du bör vara.
Lyft gärna lön i ett långsiktigt perspektiv och motivera dina förväntningar på löneutveckling.
Här får du våra bästa tips om lönesamtalet, lönecoachning och statistikverktyget Min lön.
Lönebesked
Sedan ska du som enskild medlem få veta vilken din nya lön blir, i första hand i ett samtal, av arbetsgivaren. Din chef ska motivera den nya lönen så att du förstår på vilka grunden den reviderats.
Även du med hög lön bör få en löneutveckling och i annat fall få veta hur du kan få en god löneutveckling framgent.
Om du inte fått lönesamtal
Har du inte fått lönesamtal eller andra samtal som nämnts ovan, eller om arbetsgivaren verka hoppa över lönerevisionen helt - Kontakta genast Sveriges Lärare.
De lokala parterna går igenom arbetsgivarens förslag till nya löner. Det är endast de egna medlemmarnas löner som Sveriges Lärare har rätt att se.
Syftet med avstämningen är att kvalitetssäkra men också att kunna bedöma det kollektiva utfallet, det vill säga hur mycket lönerna ökat på gruppnivå.
Lokal förhandling
Det är arbetsgivaren som i slutänden bestämmer vilka löner det blir, men om Sveriges Lärare anser att arbetsgivaren inte följt löneavtalet kan lokal förhandling påkallas. Det ska i så fall göras senast 14 dagar från det att Sveriges Lärare tagit emot förslagen till nya löner.
Orsaker till att påkalla förhandling kan vara att
- utfallet inte speglar den dialog de lokala parterna haft om prioriteringar och önskad lönestruktur
- stora avvikelser från andra företag inom avtalsområdet
- arbetsgivaren inte följt löneavtalets intentioner
- individfrågor
- föräldralediga och/eller sjukskrivna medarbetare missgynnats.
I det sistnämnda fallet med föräldralediga och sjukskrivna, rekommenderas den lokala företrädaren att ta kontakt med Sveriges Lärares kansli, då det även kan bli aktuellt med andra typer av förhandlingar.
Datum för lönerevisionen är den 1 september. Det innebär att om de nya lönerna blir klara först året efter, i april, då gäller de nya lönerna retroaktivt från den 1 september det aktuella lönerevisionsåret.
Lokala parter kan komma överens om en annan tidpunkt. Det aktuella kollektivavtalet innehåller två lönerevisionstillfällen: 2021 och 2022.
Läs mer i löneavtalet, kap. 5.
Kollektivavtalet kräver att lokala parter utvärderar den genomförda löneprocessen, inklusive utfallet, för att förbättra kommande års löneprocess. Sveriges Lärare och Almega rekommenderar att utvärderingen dokumenteras.
Frågor som de lokala parterna kan ställa sig
- Hur mycket ökade lönerna och hur stor lönespridning blev det?
- Återspeglar lönestrukturen efter revisionen den önskade lönestrukturen? Många gånger är det klokt med en långsiktig plan för att uppnå detta.
- Hur ser löneutveckling ut för erfarna och legitimerade lärare ut?
- Hur var kvaliteten i lönesamtalen?
- Hur har lönekriterierna fungerat? Har de varit kända, tillämpats konsekvent och leder de till önskade beteenden?
- Har arbetsgivaren uppnått sitt mål med lönerevisionen?
Du som medlem har en viktig roll i att besvara eventuell enkät och i övrigt lyfta förslag till chef och lokala förtroendevalda, när det gäller den lokala utvärderingen.
Målet är att förbättra nästa revision
Lokala parter gör upp en plan för de delar man vill förbättra och utveckla, och stämmer av det arbetet fram till nästa revision.
Central konsultation
Om löneprocessen går trögt kan lokal part ta kontakt med central part för att central konsultation kan hållas. Du som förtroendevald (ombud, klubbföreträdare eller ledamot i riksförening) ringer Sveriges Lärares kansli.
Central konsultation innebär att centrala parter träffar lokala parter och berättar om avtalets intentioner i syfte att den lokala löneprocessen ska kunna återupptas och att överenskommelse om nya löner kan träffas.
De centrala parterna kan även bistå de lokala parterna i frågor som rör de anställdas arbetsmiljö.