Medlemsnytt Oktober 2023

Denna information har gått ut på mejl idag, 27/10 2023


Medlemskväll på CariAnna.
Läs nyheten på www.sverigeslarare.se/falun och anmäl dig genom att logga in på www.sverigeslarare.se, Klicka på Start, Välj Kurser och Aktiviteter och sedan Kalendarium.
Svårt att hitta bland alla datum?
Välj Utökat Sök och välj datum 7 november och 8 november. Då intresset har varit stort så finns det nu tyvärr endast platser kvar på tisdagens föreläsning den 7:de november. Anmälan senast på måndag den 30 oktober.

 

Avstämning av arbetstiden för lärare med ferieanställning

Enligt HÖK 21 ska avstämning av den reglerade arbetstiden ske fyra gånger per läsår.

Det betyder att du ska stämma av med din arbetsgivare nu v 44 om hur din arbetstid sett ut fram till dess. Det är viktigt att du själv har koll på det och att det har dokumenterats. Regleringen kan ske inom någon av de kommande perioderna då det viktiga är att det stämmer med den årsarbetstid som arbetsgivaren förfogar över, d v s 1360 timmar under läsåret fördelat på 194 arbetsdagar, i slutet av läsåret. Nästa avstämning är vid julledigheten.

 

Vad jobbar vi med just nu på expeditionen?

Ibland får vi frågan vad vi faktiskt jobbar med i lokalföreningen och vi ger därför här en kort bild av vad vi gör på expeditionen.

Vi har platser på central samverkan med kommundirektören, på förvaltningssamverkan Barn- och utbildning samt förskolans, grundskola och anpassade grundskolans och gymnasiets samverkan. Dessutom finns vi med förvaltningssamverkan Arbetslivs- och socialförvaltningen samt på Kultur- och fritidsförvaltningen. Självklart finns Sveriges lärare sedan också med på lokal samverkan på de olika arbetsplatserna och där representeras Sveriges Lärare av de lokala ombuden. 


Under denna månad har vi skrivit löneyrkanden inför löneöversynen 2024 där vi naturligtvis yrkar på att kompenseras för årets låga utfall. I måndags var det MBL reviderad budget inför 2024 och där lämnade vi in yrkanden tillsammans med övriga fackförbund i kommunen. Vi förbereder oss nu inför budgetprocessen i kommunen inför 2025 som startar i januari. 

Vi skriver just nu motioner till Sveriges Lärares första ordinarie kongress 2024 och vi har genomfört personval inför kongressen, förbundsrådet, avtalsdelegationen mm. Mer om det längre ned. 


Vi försöker komma ut på arbetsplatsbesök för att träffa er medlemmar och ombud.

Huvudskyddsombuden stöttar medlemmar i enskilda ärenden och SO ute på arbetsplatserna. Vi stöttar även arbetsplatsombuden i deras arbete.

Vi deltar också i chefsrekryteringar, t.ex. rektorer, biträdande rektorer, kommundirektör, förvaltningschefer etc. 

 

De sammankallande i respektive skolformsförening har hållit i Grundläggande ombudsutbildning för nya Arbetsplats- och skyddsombud. Det var ett helt nytt utbildningspaket som kursledarna har fått sätta sig in i.
Vi har också ordnat träffar för ombuden och själva deltagit i utbildning. Redan nästa vecka kommer många ombud att mötas för en halv utbildningsdag. 

 

De två ordföranden i Falun är också sammankallande för distriktsrådet i Dalarna. (Distriktsrådet är samarbetsorganet mellan alla lokalföreningar i vårt område.) Förutom allt ovan finns vi med vid byggmöten, vid riskbedömningar e t c. Vi finns kort sagt med vid allt som rör medlemmarna i relation till arbetsgivaren både på grupp- och individnivå.  

 

Samverkan

Du vet väl om att du kan läsa protokollen från de olika samverkansgrupperna på Insidan?!
https://insidan.falun.se/ledning--styrning/protokoll-och-kallelser/samverkansprotokoll

 

Informationsplikt

Detta har lyfts i alla samverkansgrupper under oktober och lästes även upp för politikerna i Barn och utbildningsnämnden:
Sveriges lärare är mycket oroade över Tidöavtalets krav på informationsplikt som nu utreds. 

  “Sveriges lärare vill att all skolpersonal ska undantas från informationsplikten. Det är en åsikt som delas av bland annat Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Region Dalarna, flera kommuner i landet, SACO samt Academedia.

    Sveriges lärare vill att Falu kommun tar ställning mot informationsplikten och visar att de står bakom sina anställda i kommunen som arbetar enligt lagar, internationella konventioner och yrkesetik, något som informationsplikten går stick i stäv med. 

     Vi är lärare - inte gränspoliser.”

 

Inför kongress 2024

Vi påminner om att ni kan skriva motioner fram t o m den 15 november både som enskild medlem och om ni beslutar om det på er arbetsplats. Vi kommer också att skriva motioner från oss i lokalföreningen. Förbundsstyrelsen har skrivit ett inriktningsdokument som finns att läsa på hemsidan. Läsa gärna det och se om det finns saker som du saknar. https://portalen.sverigeslarare.se/centrala-nyheter/paverka-genom-att-skriva-en-motion/

 

Det har nu också blivit klart vilka som kommer att representera vår valkrets Norra Svealand de kommande fyra åren i kongress, förbundsråd, avtalsdelegation samt den nya valkretsvalberedningen. (I norra Svealand ingår vårt distrikt Dalarna tillsammans med  Uppsala och Västmanland.) Dessa kommer att representera Dalarna: 

Förbundsråd, där det första äger rum den 30 november: Hanna Meijer Holmqvist och Catarina Gehlin från Falun.

Kongress i maj 2024: Hanna Meijer Holmqvist från Falun, Ann-Chatrin Andersson och Sarah Rask från Borlänge samt Katarina Granfors från Ludvika.

Avtalsdelegationen: Brita Skoglund samt Ulrika Grejs från Falun samt Sarah Rask från Borlänge.

Valkretsvalberedningen: Jerker Jonsson från Falun samt Ann-Chatrin Andersson från Borlänge. 

I den nationella valberedningen finns Hanna Meijer Holmqvist fram till kongressen i maj 2024 då nya val ska genomföras. Sedan finns Falun och Dalarna och representerade på suppleantplatser vid såväl kongress som förbundsråd. 


Tips på Podd

Tycker du om att lyssna på poddar? Sök på Lärarpodden där du lyssnar på podd.
Massor med goda råd och idéer för ditt yrkesliv.
Vill du fördjupa dig lite i arbetsrätt och arbetsmiljö bl.a. så finns också Fack You Podcast.



Läser du mejl som kommer från Sveriges Lärare?
Med jämna mellanrum kommer det ett medlemsnytt från kansliet i Stockholm.
I de mejlen finns ofta mycket bra tips och information kring det som är aktuellt just nu. Rekommenderar att läsa dem lite noggrant!





Frågor & svar