Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Världslärardagen 5 oktober

Det är i skolan som vår framtid finns. Det är lärarna som är garanten för att barn och elever ska få den utbildning de har rätt till. Detta uppmärksammar vi varje år den 5 oktober på Världslärardagen tillsammans med lärarorganisationer över hela världen.

Detta är Världslärardagen

Den 5 oktober firar vi Världslärardagen – World Teachers’ Day. Det är en dag att hylla dig som lärare för det viktiga arbete du gör med kollegor över hela världen – för varje barn och elev. Men det är också en dag att lyfta lärares situation i världen. Tillsammans behöver vi rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb.

Världslärardagen infaller ibland på en helgdag. Men det hindrar givetvis inte oss. Välj en annan dag runt den 5 oktober att fira på. Det viktigaste är att vi firar.

Därför firas Världslärardagen

Utbildning är avgörande för att skapa långsiktigt hållbara samhällen där demokrati och jämställdhet råder. Vi lärare gör verkligen skillnad varje dag. Men vi behöver bra förutsättningar för att kunna utföra vårt uppdrag. Det gäller såväl fysisk som psykosocial arbetsmiljö, att vi får tid för uppdraget och möjlighet att utvecklas. Både tillsammans med kollegor och individuellt.

Tillsammans kan vi sätta press på våra lokala politiker, regeringar och det internationella samfundet för att ge oss lärare möjlighet att bygga hållbara och demokratiska samhällen.

World Teachers’ Day instiftades 1994 av FN-organet UNESCO och firas varje år av medlemsorganisationerna i Education International som finns i hela världen. Syftet är att uppmärksamma lärarnas viktiga roll för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till.

Engagera dig

Ditt engagemang i internationella frågor är oerhört viktigt. I Sveriges Lärare kan vi hjälpa dig att utveckla det.

Så är läget i världen

Fackföreningsinternationalen ITUC ger ut årliga rapporter över situationen för arbetstagare och fackligt aktiva. I Sverige är det Union To Union, vår gemensamma biståndsorganisation, som sammanställer materialet på svenska.

Vårt internationella arbete

Tillsammans kan vi göra skillnad. Sveriges Lärare samarbetar med lärarorganisationer i andra länder för att stärka lärarprofessionen och de fackliga rättigheterna. Vi arbetar lokalt, nationellt och globalt.

Frågor & svar