Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Världslärardagen 5 oktober

Det är lärarna som är garanten för att barn och elever ska få den utbildning de har rätt till. Detta uppmärksammar vi varje år den 5 oktober på världslärardagen tillsammans med lärare över hela världen.

Världslärardagen

Världslärardagen är en dag att hylla alla lärare i världen för det viktiga arbete vi gör. Men det är också en dag att lyfta lärares situation i världen och att vi behöver rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Därför sätter vi i år fokus på lärares behov av en god arbetsmiljö. 

Uppmärksamma världslärardagen på arbetsplatsen

Passa på att uppmärksamma världslärardagen på din arbetsplats. Här är några idéer på vad ni kan göra, men du kommer säkert på fler saker.

 • Fika tillsammans
 • Träffas i ett möte och prata om vilka friskfaktorer som kan förbättra er arbetsplats.
 • Gör en frågesport, walk and talk eller tipspromenad.
 • Uppmuntra barn och elever att fira alla lärare.
 • Arrangera en föreläsning med fika eller middag.
 • Dela budskap från Sveriges Lärare i sociala medier.
 • Skriv en insändare eller debattartikel i lokalpressen med föreningen som avsändare. Som ombud på arbetsplatsen kan du kolla om din förening har någon debattartikel på gång som ni kan vara med på.
 • Sätt upp affischer om världslärardagen och från Sveriges Lärare och dela bilder i sociala medier. Här hittar du affischer och bilder.
 • Lyssna på medlemsföreläsningen Sverige i världen, världen i Sverige måndagen den 9 oktober med Attila Yoldas.
 • Berätta gärna i sociala medier hur ni firar världslärardagen på arbetsplatsen
 • Du har säkert fler idéer på hur ni kan uppmärksamma världslärardagen.

Du förtjänar en god arbetsmiljö

Du får människor att utvecklas. Du skapar möjligheter. Du gör skillnad. Och du förtjänar en god arbetsmiljö. I samband med världslärardagen uppmärksammar vi åtta friskfaktorer som hjälper oss att arbeta tillsammans för en god arbetsmiljö. Dessa friskfaktorer är viktiga för att vi ska må bra på jobbet, utvecklas och kunna göra ett bra arbete. Vilka friskfaktorer är viktigast att förbättra på din arbetsplats? Träffas gärna i ett medlemsmöte för att diskutera.

Erbjudande: Värva en kollega och få en gåva

Du som värvar en arbetskamrat till Sveriges Lärare på världslärardagen får en Sverigecheck på 200 kronor i gåva. Och kollegan får lika mycket. Specialerbjudandet gäller endast på världslärardagen den 5 oktober. Tillsammans bidrar ni till att lärarna får en ännu starkare röst - både i Sverige och i världen. 

Jag vill värva en kollega och få dubbla Sverigecheckar

Därför firas världslärardagen

Utbildning är avgörande för att skapa långsiktigt hållbara samhällen där demokrati och jämställdhet råder. Vi lärare gör verkligen skillnad varje dag. Men vi behöver bra förutsättningar för att kunna utföra vårt uppdrag. Det gäller såväl fysisk som psykosocial arbetsmiljö, att vi får tid för uppdraget och möjlighet att utvecklas. Både tillsammans med kollegor och individuellt.

Tillsammans kan vi sätta press på våra lokala politiker, regeringar och det internationella samfundet för att ge oss lärare möjlighet att bygga hållbara och demokratiska samhällen.

World Teachers’ Day instiftades 1994 av FN-organet Unesco och firas varje år av medlemsorganisationerna i Education International som finns i hela världen. Syftet är att uppmärksamma lärarnas viktiga roll för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till.

Vårt internationella arbete

Tillsammans kan vi göra skillnad. Sveriges Lärare samarbetar med lärarorganisationer i andra länder för att stärka lärarprofessionen och de fackliga rättigheterna. Vi arbetar lokalt, nationellt och globalt.

Så agerar vi när fackliga rättigheter kränks

Sveriges Lärare agerar när vi får in en uppmaning från vårt världsfack Education International. Så fort som det bara går skriver vår ordförande under ett protestbrev som sedan mejlas till det berörda landets myndigheter.

Måndag 9 oktober klockan 18.30 – öppen föreläsning

Sverige i världen, världen i Sverige

Vad innebär det att vara en del av världen, och att världen är här? Måndag 9 oktober föreläser Atilla Yoldas om rasism och antirasism och om hur skolan och förskolan kan arbeta för inkludering.

Bli medlem

Förskola - gruppbild

Vi blir starkare tillsammans

Många av de villkor och förmåner du har på jobbet bestäms i våra kollektivavtal. Ju fler vi är desto snabbare kan vi få bättre förutsättningar för lärare och studie- och yrkesvägledare.

Engagera dig

Ditt engagemang i internationella frågor är oerhört viktigt. I Sveriges Lärare kan vi hjälpa dig att utveckla det.

Frågor & svar