Hoppa till sidans innehåll Hoppa till sidans huvudnavigering

Gå till startsidan

Nyfiken på att bli ombud på din arbetsplats?

Bild från tvådagars engagemangskonferens för studerandeombud och studerandeinformatörer i början av oktober 2019. Scandic Alvik Stockholm.

Som arbetsplatsombud eller skyddsombud har du både ett roligt och utvecklande uppdrag – att representera och företräda medlemmarna, dina kollegor.

Som ombud på din arbetsplats är uppdraget att representera och företräda medlemmarna, dina kollegor.

Arbetsplatsombudets viktiga uppdrag 

Som arbetsplatsombud får du en unik inblick i hur arbetsplatsen styrs. Uppdraget ger dig och Sveriges Lärare en möjlighet att påverka utvecklingen och bevaka att lagar och avtal följs. I uppdraget ingår bland annat att:

  • Fånga engagemanget på arbetsplatsen så att ni tillsammans kan göra skillnad i för er viktiga frågor.
  • Representerar medlemmarna, genom så kallad samverkan på arbetsplatsen.
  • Delta i möten med arbetsgivaren där frågor som rör villkor och arbetsmiljö diskuteras och beslut fattas.
  • Få Sveriges Lärare att växa – om vi är många som är medlemmar ökar lärarnas inflytande. 

Skyddsombud med fokus på arbetsmiljö

Skyddsombudet är medlemmarnas röst i frågor om arbetsmiljö. Är ni minst fem anställda ska det finnas ett skyddsombud som väljs av kollegorna. Finns det inget hos dig? Fundera på om du kan tänka dig att ta på dig uppdraget. Läs mer om skyddsombudets uppdrag.

Utvecklas i rollen som ombud

För att du snabbt ska komma in i rollen som ombud erbjuder vi dig utbildningar anpassade till ditt uppdrag. Här träffar du andra ombud, knyter värdefulla kontakter och får ett nätverk av ombud.

Rätten att ha fackligt uppdrag är lagstadgad och som ombud har du tillgång till snabbt stöd via våra experter. I ditt uppdrag kommer du ha både kollegorna och lagarna i ryggen.

Intresserad? Gör så här!

Att vara arbetsplatsombud och/eller skyddsombud är ett fackligt förtroendeuppdrag. Medlemmarna på arbetsplatsen väljer ombud på ett årligt medlemsmöte.

Är du intresserad är du välkommen att kontakta oss. Du kan också anmäla dig till vårt webbinarium så får du veta mer om hur det är att vara ombud. 

Mer läsning

Hanna Meijer Holmqvist, tv och Catarina Gehlin, th, ordförande för Sveriges Lärare i Falun samt huvudskyddsombud.

Mer läsning

Ombud – med rätt att påverka

Hur mycket kan du påverka på din arbetsplats? Kanske mer än du tror. Som ombud får du en unik inblick i beslutsprocesserna och kan bidra till förbättringar på jobbet.

Ny som ombud

Förskollärare Malin Magnusson och Siri Nestius på förskolan Pysslingen, Johanneshov

Vald till ombud av dina kollegor?

Har du blivit vald till arbetsplatsombud eller skyddsombud på det årliga medlemsmötet på din arbetsplats? Grattis säger vi till ditt nya viktiga uppdrag i Sveriges Lärare – att representera och företräda dina kollegor. Nu behöver du bara anmäla ditt uppdrag till oss.

Checklistor och stöd

Referensorgan: Lärare i kulturskola

Din viktiga roll som skyddsombud

Du som är skyddsombud har rättigheter utöver det vanliga och kan kräva åtgärder med stöd av lagen. Läs mer om skyddsrond, riskbedömning och hur du kan eskalera en fråga.

"Ett av mina viktigaste uppdrag är att vara tillgänglig för medlemmarna. De ska känna att jag finns där för dom och kan förvalta ett förtroende."

Olle Linton

Gymnasielärare och ombud, Östra Real, Stockholm.

Olle Linton, gymnasielärare och ombud för Sveriges Lärare, Östra Real, Stockholm.
Frågor & svar