Tydligt svek mot skolan i vårbudgeten 

Det blir inga nya pengar till kommunerna i regeringens vårbudget – trots att enbart skolsektorn hade behövt ett tillskott på 12 miljarder. Nu kraftsamlar Sveriges Lärare mot de nedskärningar som väntar. – Bristen på nödvändiga resurser är ett svek mot barn, elever och lärare som kommer att vara kännbart under lång tid framöver, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare.


Kommun efter kommun tvingas nu spara ytterligare på skolan i lågkonjunkturens spår.  

– Det finns inga marginaler att ta av. Skolan var underfinansierad redan före lågkonjunkturen, och från Sveriges Lärares sida varnade vi redan i höstas för att läget skulle bli akut. Där är vi nu. Det är djupt problematiskt att regeringen inte tar sitt ansvar för att rädda Sveriges framtid som kunskapsnation, säger Johanna Jaara Åstrand. 

Regeringen tillför i sin vårbudget bland annat 500 miljoner till komvux och 70 miljoner till yrkeshögskolan. Kommunsektorn som helhet blir dock utan extra medel trots att många miljarder hade behövts. 

– De få satsningar som görs motsvarar en bråkdel av vad som hade krävts för att förhindra ödesdigra nedskärningar. Vi får redan nu larm om klasser och barngrupper som slås ihop och om att man skär ned på viktiga kringresurser på ett sådant sätt att barns och elevers behov inte kan mötas. Även lärartjänster är nu hotade. Det är inget annat än en katastrof, säger Johanna Jaara Åstrand. 

I dagsläget går skolsektorn enligt Sveriges Lärares beräkningar 12 miljarder back. Det motsvarar som exempel cirka 18 000 gymnasielärare, 19 200 grundskollärare eller 21 600 förskollärare. 

Manifestationer i maj 

Sveriges Lärare planerar för manifestationer mot nedskärningarna i Stockholm den 6 maj och Göteborg den 25 maj. Fler datum tillkommer. 

Frågor & svar