Påverka genom att skriv en motion
Vilka frågor vill du att Sveriges Lärare ska arbeta med i framtiden? Vad vill du att förbundet ska tycka, tänka eller åstadkomma? Skriv en motion till kongressen och var med och påverka förbundets verksamhet.
I maj 2024 är det dags för Sveriges Lärares första kongress. Kongressen hålls vart fjärde år, och det är då riktningen för arbetet under de kommande åren bestäms. Att skriva en motion till kongressen är ett sätt som du, medlem i Sveriges Lärare, kan vara med och påverka hur förbundet ska arbeta med olika frågor.
På din arbetsplats kan ni komma överens vid ett medlemsmöte om att skicka in en motion i arbetsplatsens namn. Styrelsen i lokalförening har också mandat att fatta beslut om att skicka in en motion i föreningens namn. När sådant beslut fattats behöver det också vara tydligt vem som får mandatet att skicka in motionen i arbetsplatsens eller föreningens namn.
Motionsperioden öppnade den 20 september och sista dag att skicka in motioner är den 15 november 2023. Information och tips om vad du bör tänka på när du vill skriva en motion hittar du här nedan.
Motionsverktyget hittar du här
Så här gör du
Att skriva en motion är ett sätt att driva en fråga eller en riktning som berör många medlemmar. Det finns inga direkta begränsningar vad en motion kan handla om. En motion kan handla om hela eller delar av förbundets verksamhet, om förbundets politik eller verksamhet, om förbundets ekonomi eller stadgar.
Läs gärna förbundets inriktning. Tanken med det dokumentet är att det ska utgöra en grund för en bred diskussion om inriktningen för kommande kongressperiod. Du kan även ta del av tidigare beslutad politik och stadgar eller kontakta förbundet för att höra om det du tänkt skriva en motion om redan finns. Om du håller med om det som står behöver du inte skriva en motion om just det. Saknas däremot något som du tycker är viktigt, eller något som du tycker annorlunda om, är en motion ett sätt att lyfta frågor och förslag.
Vad är det du vill att Sveriges Lärare ska tycka, tänka eller åstadkomma? Vad vill du uppnå? Utgå gärna ifrån dig själv och dina erfarenheter när du skriver en motion, men tänk på att det demokratiska organ du motionerar till inte hanterar individuella frågor. Kanske är ni flera på din arbetsplats som har samma upplevelse? Skicka in motionen tillsammans som flera medlemmar! Om ni kallar till ett medlemsmöte på arbetsplatsen kan medlemsmötet fatta beslut om att ställa sig bakom en motion och någon kan då få uppdraget att skriva in motionen i motionsverktyget i rollen som arbetsplats. Om föreningens styrelse fattar beslut om att ställa sig bakom en motion kan någon få uppdraget att skriva in motionen i motionsverktyget i rollen som lokalförening/riksförening/regionalförening/riksorganisation.
När du skriver en motion, skriv gärna kort och kärnfullt. Fler ord stärker inte alltid argumenten. Tänk på att andra enkelt ska kunna ta till sig av dina argument och förslag. En av de vanligaste frågorna som uppstår när man läser en motion är vad motionären egentligen vill. Tänk därför på att vara tydlig med vad du vill uppnå med motionen, och vad för förändring du önskar se.
Ett tips är att det kan vara enklare att få igenom en motion som beskriver vad du vill uppnå, än en motion som anger vad det är du vill att förbundet ska göra för att uppnå detta. Naturligtvis kan du föreslå vad och hur något ska göras, men alltför detaljerade motioner har ofta svårt att få gehör.
Du avslutar din motion med att beskriva i en tydlig mening vad det är för beslut du tycker ska fattas. Beslutsatsen ska kunna läsas och förstås för sig själv och ska inte ha någon hänvisning till brödtexten. När kongressen fattar beslut är din argumentation en utgångspunkt för diskussion om motioner, men det är att-satserna som kongressen tar ställning till. Därför är det viktigt att skriva tydliga att-satser.
Ett viktigt medskick är även att inte skriva om flera olika ämnen och frågor i samma motion utan att dela upp i flera motioner. Då blir det enklare för kongressen att hantera och fatta beslut om motionen.
Bygg upp motionen så här:
- Rubrik – talar om vad motionen handlar om.
- Brödtext – här lägger du fram ditt problem, vad du vill uppnå och argument för varför något ska åstadkommas eller förändras.
- Att-sats – beskriver tydligt vad du vill att kongressen tar ställning till.
En motion skriver du i vårt motionsverktyg där du logga in med BankID. Du kan skriva en eller flera motioner. Du kan spara utkast och komma tillbaka till dem för att skicka in först när du är nöjd med slutresultatet och kanske också har fått fler att vidimera att de står bakom samma motion. Du kan också välja vilken roll du har mandat att skicka in motionen som. Vid tekniska problem, kontakta oss.
När du skickat in en motion till Sveriges Lärare kommer ditt förslag att beredas av förbundsstyrelsen. Alla motioner kommer att presenteras på vår webbplats i april med förbundsstyrelsens yttrande och förslag till beslut. Förbundsstyrelsen kan föreslå kongressen att bifalla motionen, avslå motionen eller att motionen anses vara besvarad. Motionen kommer att behandlas under kongressen i maj där kongressledamöterna kommer att fatta beslut.
En motion som berör en specifik skolform kan även komma att hänskjutas till de representantskap för skolformerna Förskola, Grundskola och Gymnasieskolan och vuxenutbildningen som hålls direkt efter kongressen. Vid representantskapen deltar de kongressledamöter som har sin primära arbetsplats inom respektive skolform.
I vår guide hittar du information som kan vara till hjälp när du skriver en motion i verktyget Suffra.